DrónVilág

cyphy_works_lvl_1

Úgy tűnik, idén nem múlik el hónap anélkül, hogy ne kerülne piacra valamilyen forradalminak kikiáltott megoldást tartalmazó hobbi-drón. A külsőt és a funkciókat tekintve vannak különbségek, de az igazat megvallva az automata követési mód (follow-me) tavalyi megjelenése óta nem kaptuk fel a fejünket még a DJI és a 3DR legújabb modelljeinek mutatványaira sem. Most azonban egy kis massachusetti cég olyan hexakopterrel jelentkezett, amely valóban figyelemre méltó újításokat tartalmaz.

cyphy_works_lvl_2

A CyPhy Works már korábban is próbálkozott saját drónokkal, több-kevesebb sikerrel. Az LVL 1 (értsd: level 1) névre keresztelt hexakopternek még csak a prototípusa készült el, az viszont már első ránézésre megállapítható, hogy igen kifinomult tervezőmunka áll mögötte. Tetszetősek a lekerekített, mégis szögletes hatást keltő élek, a vízálló burkolattal fedett, lapított törzs és az egyedi, 90 fokban dönthető, hatszögletes kameraház.

cyphy_works_lvl_4

Azt gyorsan állapítsuk meg, hogy a 800 grammos LVL 1 önmagában hiánypótló modell. A jelenleg hobbi célra szánt drónok 99%-a kvadkopter és bár nano méretben találhatunk hatrotoros gépeket, rettentően hiányzik egy Phantom-hoz hasonló paraméterekkel PLUSZ két légcsavarral bíró kopter a kínálatból. Nos, a CyPhy Works most ebbe a piaci résbe tette be a lábát. A hat rotor nem csak a teljesítmény, de a biztonságos repülés szempontjából is fontos tényező, hiszen míg egy törött propelleres kvad maximum ejtőernyővel menthető, addig egy hexával már megoldható a vészleszállás.

cyphy_works_lvl_5

Ami a rendhagyó újításokat illeti, két nagyon érdekes megoldásra hívnánk fel a figyelmet. A Level-Up technológia lényege, hogy más kopterektől eltérően az LVL 1 horizontális mozgás során nem dől meg, a propellerek és a törzs egy síkban maradnak. Így a vízszintes manőverek közben sincs szükség a kamera képének folyamatos korrigálására, nem fog „bólogatni” a felvételünk. A szaltózások híveinek üzenjük, aggodalomra semmi ok, a funkció kikapcsolásával a kopter minden „klasszikus” mutatványra képes.

cyphy_works_lvl_1_salto

A geo-fencing segítségével a GPS koordináták mellé rendelhetünk minimális és maximális repülési magasságot, azaz egy virtuális ketrecet rajzolhatunk a térben, a kopter ezen belül fog mozogni. A funkcióban rejlő lehetőségek tárházát felesleges ecsetelnünk, elég, ha csak a nehezebb terepviszonyok között vezető repülési útvonal megtervezésére gondolunk. Hab a tortán a gép alján helyet kapó kiegészítő szenzor, mely a Phantom 3-hoz hasonlóan monitorozza a földfelszínt és korrigálja a mozgást.

cyphy_works_lvl_3

Az iOS és Android kompatibilis alkalmazás szintén tartalmaz újításokat, a koptert ujjunk húzogatásával irányíthatjuk, nem kell az egész telefont csuklóból döntögetni. A közösségi oldalak megosztó gombjai felvétel készítése közben folyamatosan elérhetőek, így egy bökkentéssel azonnal posztolhatjuk a kamera képét. Apropó kamera, a 8 megapixeles felbontás talán a konstrukció egyetlen gyenge pontja. A projekt oldalán most 400 dollárért előrendelhetjük a tervek szerint jövő februárban forgalomba kerülő koptert.

Címkék: Amerika VTOL Gyártó

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr247479380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása