DrónVilág

3dr_solo_4

Néhány nappal azt követően, hogy a DJI bemutatta a Phantom 3-at, a 3D Robotics is lerántotta a leplet vadonatúj kvadkopteréről, melynek a SOLO nevet adta. Bár a két céget egyelőre nem igazán említhetjük egy lapon, a hobbi drónok vásárlóiért folytatott harc jól érezhetően kezd élesedni és Chris Anderson csapata úgy tűnik, talált pár fogást a kínai góliáton. A The Verge internetes magazin például Colin Guinn marketing igazgatóra hivatkozva arról számolt be, a SOLO-t maga Michael Bay filmrendező (Armageddon, Transformers) is kipróbálta és csak annyival kommentálta: „Fuuuck!”

3dr_solo_1

Kezdjük rögtön a legfontosabbal: a kopter opcionálisan Hero 4-el lesz kapható, és most itt nem a GoPro 4K-s akciókameráján van a hangsúly, hanem azon, hogy míg a DJI továbbra is ragaszkodik gyári kameráihoz, addig a SOLO-ra bárki ráfüggesztheti a saját gépét. A fejlesztések során a cég komoly partneri kapcsolatot épített ki a GoPro-val, a kamerát szoftveres szinten is elképesztő módon integrálták a SOLO gimbaljával. Funkciói vezeték nélküli hálózaton keresztül, 800 méteres távolságból elérhetőek, mindent állíthatunk az okostelefonra telepített alkalmazáson keresztül és működik az élő HD közvetítés, bár ez utóbbi sajnos nem Full HD.

3dr_solo_5

A SOLO-t a világ első okos-drónjaként harangozták be, mondjuk ezt a frázist néhány gyártó már elsütötte, de azért annyiban mindenképp megállja a helyét, hogy a Pixhawk robotpilóta mellett futó alkalmazásoknak köszönhetően remek az összhang a gimbal, a kamera és a kontroller között. Mi most nem nyálazzuk végig a mindenféle hasznos - és kevésbé hasznos - felvételi lehetőséget, automata hókusz-pókusz-fókusz opciókat, intelligens repülési módokat meg egyéb hangzatos fícsöröket (igen, van follow-me); viszont fontos megemlítenünk, hogy továbbra is él a 3DR nyílt platform koncepciója, vagyis a Linux alapokon nyugvó fedélzeti számítógépre minden geek-vénával megáldott felhasználó fejlesztheti a saját kis alkalmazását. Az Apple-féle stratégia a DJI zárt rendszerével szemben akkor válhat majd előnnyé, ha tényleg érkeznek értelmes app-ok a DroneKit fejlesztői portálra.

3dr_solo_2

Apropó Linux: nem csak a kopter fedélzetén, de a kontrollerben is helyet kapott egy aprócska számítógép, erre állítólag a különböző kamera-opciók adatfeldolgozása miatti megnövekedett kapacitásigény miatt volt szükség. A cél, hogy a felhasználónak ne kelljen egyszerre a drón irányítására és a felvétel készítésére figyelnie, hanem a SOLO önálló módon és/vagy előre megadott beállítások alapján összehangolja a kopter és a kamera mozgását. Ennek megkönnyítését hivatottak egyébként segíteni a kontroller felső oldalán elhelyezett szabályozók, amelyek láthatóan remekül kézre állnak.

3dr_solo_3

Hogy a 3DR mennyire látványosan az amerikai piacot célozza meg, azt a kopterrel érkező szolgáltatás-dömpingből szűrhetjük le. A gép folyamatosan monitorozza a repülési naplót, hiba esetén felajánlja, hogy értesíti a megnövelt létszámmal dolgozó szervízközpontot és amennyiben megállapítható, hogy önhibánkon kívül szenvedett sérülést a gép, megtérítik a javítás költségeit. Nincs szükség USB kábelre, minden frissítés Wifi-n keresztül érkezik, és ha a SOLO nem nyeri el tetszésünket, 30 napon belül visszakapjuk az árát.

3dr_solo_6

Egy nagy ziccert sajnos kihagyott a 3DR, már ami a kopter árát illeti. Mert így, hogy a Phantom 3-ra már múlt héten kirakták az 1000 dolláros árcetlit, simán letornászhatták volna egy kicsit a SOLO-t mondjuk 800 környékére és akkor még a legvéresebb szájú DJI-fanatikusok is elgondolkodtak volna egy olyan kopter vásárlásán, amire rárakhatják a saját kamerájukat. De nem, a SOLO szintén 1000 dollár,  a Hero 4-el megpakolt gimbal pedig még további 400, úgyhogy nem lesz könnyű dolga az értékesítőknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr657479340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az év sikergépe lehet a CyPhy Works hexakoptere | DrónVilág 2015.05.06. 06:34:53

[…] tavalyi megjelenése óta nem kaptuk fel a fejünket még a DJI és a 3DR legújabb modelljeinek mutatványaira sem. Most azonban egy kis massachusetti cég olyan hexakopterrel jelentkezett, amely valóban […]
süti beállítások módosítása