DrónVilág

dji_matrice_1.jpgLélegzetvételnyi szünetre sem hagy időt a világ elsőszámú dróngyártója. Alig két hónappal a Phantom 3 bemutatása után újabb kvadkopterrel igyekszik elkápráztatni minket a DJI, a célközönség azonban ezúttal merőben más. A Matrice 100 kifejezetten ipari célú felhasználásra készült, olyan fejlesztőmérnökök számára, akik repkedés és szelfizés helyett a drónokat valóban hasznos alkalmazási lehetőségekkel kívánják felruházni.

dji_matrice_3.jpgEnnek megfelelően a kopter amellett, hogy kicsomagolását követően azonnal felszállásra kész, egy végletekig módosítható platform, amit bárki saját felhasználási céljára szabadon alakítgathat. Egy keretrendszer, ahol a fejlesztőknek nem kell aránytalanul sok időt eltölteniük a drón repülésének szabályozásával, inkább koncentrálhatnak az általa elérhető alkalmazásokra.

dji_matrice_5.jpgHardware-es szempontból a DJI arra törekedett, hogy a Matrice minél több elektronikus kütyüvel legyen kompatibilis, ezért telerakták extra rekeszekkel és különböző univerzális csatlakozókkal. A rotorok dőlésszöge 3 fokban állítható és minden vázra szerelhető elem, így az akkumlátorok és szenzorok helye szabadon variálható.

dji_matrice_2.jpgAzért, hogy a kopter elbírja a szenzorok, kamerák és kommunikációs eszközök rengetegét,  két aksinak is jutott hely a fedélzeten.  A plusz energiaforrás nem csak a drón teherbíró képességén (~1 kg), de a repülési időn is meglátszik: ha semmit nem pakolunk rá, 40 percig elkörözget a levegőben.

dji_matrice_7.jpgManapság nem újdonság, ha egy drón szoftveres irányítása nyílt forráskódú és bárki szabadon belenyúlhat vagy fejleszthet rá alkalmazást, nincs ez másképp a Matrice 100-nál sem. Kapott új vezérlőrendszert (N1) és megtaláljuk benne a Lightbridge-et, így 2 kilométeres távolságból is HD minőségben streamelhető az élőkép.

dji_matrice_6.jpgAmi az igazán nagy lehetőségeket rejti, az a Matrice-al együtt érkező Guidance szenzorcsomag. A nyolc apró kamerából és négy ultrahangos érzékelőből álló ütközésgátló rendszernek köszönhetően a drón képes érzékelni és önállóan elkerülni az őt körülvevő tereptárgyakat. Persze a kopter sebessége továbbra is kritikus faktor, cserébe a Guidance nem csak drónok, de bármilyen pilóta nélküli eszköz építéséhez felhasználható.

dji_guidance_1.jpgA Matrice-Guidance kombó iránt máris rengeteg az érdeklődő, egy shanghai egyetemen például a szabálytalanul parkoló autók felismerésére tanítgatják a drónt. Ára meglehetősen borsos, a kopter 3300, a Guidance még további 1000 dollár, így valószínűleg nem a hobbi modellezők fogják halomra rendelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr427550918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása