DrónVilág

ces_2015

Hatalmas várakozás előzte meg a világ elsőszámú szórakoztatóelektronikai kiállítását, ahol sokan a szabadidős célra és (fél)profi filmkészítésre szánt UAV-k berobbanását jósolták és akiknek igazuk is lett. A vegasi show-n már az első naptól kezdve óriási érdeklődés és médiafelhajtás kíséri a légtér újdonsült urait. Ennek oka, hogy a közönség nagy része most először látja élőben repkedni azokat az új modelleket, amelyekről eddig csak promóciós videókat nézegethettek. Az Unmanned Systems Marketplace 6500 négyzetméterén minden eddiginél több gyártó próbálja meg elkápráztatni a közönséget, mi pedig igyekszünk összevadászni a legfontosabb érdekességeket.

ces_2015_dji_inspire

Kezdjük rögtön a piacvezető DJI-al, akik gőzerővel nyomatják a novemberben bemutatott Inspire One kampányát, Vegasba is elhoztak belőle vagy egy tucatot. Az elsősorban profi filmkészítésre szánt kvadkopterhez már külön 24 órás ügyfélszolgálatot indítottak, persze nem lehet tudni, hogy vajon azért, mert karácsonykor iszonyat mennyiséget eladtak belőle vagy mert olyan rohadt nehéz boldogulni vele.

dji_ces_2015_inspire_phantom

Kiadtak most egy kézi stabilizátort az Inspire kamerájához, ha akarjuk, csak lekapjuk a drónról, rácsavarjuk a bot végére és máris rögzíthetjük a videót 4K-ban, amit aztán megnézhetünk a 4K tévénken, már ha van olyanunk is.

dji_handheld_inspire_1

A DJI igyekszik gondoskodni a látogatók szórakotatásról, van Phantom Flight Experience aréna, ahol a klasszikus sikermodellt lehet kipróbálni; és szerveztek egy FPV repülőversenyt, amire FVP szemüvegekben utazó cégek (Avegant, Fat Shark, ImmersionRC) képviselőit hívták meg. Állítólag készülnek még meglepetésekkel, kíváncsian várjuk, mit tartogatnak a hétre.

dji_ces_2015_fpv_racing

A Parrot számára a Bebop népszerűsítése az elsőszámú cél, a francia cég Amerikában nincs könnyű helyzetben, az elmúlt fél évben több hasonló hazai modell is megjelent a tengerentúli piacon. Ezt ellensúlyozandó remekül építik kapcsolataikat Európában, a CES-en például bemutatták a német Skysense vezeték nélküli töltőállomásának Bebop-al kompatibilis változatát és elhozták svájci leányvállalatuk, a Sensefly októberben megjelent kvadkopterét, az eXom-ot. Henri Seydoux vezérigazgató egyébként Chris Anderson-al, a 3DR vezetőjével együtt csütörtökön tart majd előadást a drónokról.

skysense_parrot_bebop_charging_pad

Érdekes és sokakat megosztó előadást tartott az Intel. Brian Krzanich elnök a drónok egyre növekvő intelligenciájára és az azzal járó fenyegetettségünkre próbálta meg felhívni a közönség figyelmét, amivel persze nem minden gyártó tetszését nyerte el. Az emberek elől maguktól elmenekülő és az akadályokkal teli lakásból önállóan kitaláló AscTec hexakopterek valóban lenyűgöző bemutatót tartottak (a videón 4:35-től), mindezt pedig az Intel új,  Curie nevezetű mikromodulja teszi lehetővé.

Az ötforintos méretű miniszámítógépében Quark SE mikrovezérlő, 384 KB Flash memória és 80 KB RAM mellett találunk egy integrált DSP érzékelő hub-ot is, ami egy hattengelyes giroszkóp és gyorsulásmérő. A modul saját, nyílt forráskódú, valós-idejű operációs rendszerrel érkezik és Bluetooth-on keresztül kommunikál, óriási lehetőségeket tartogatva a drónok számára.

intel_curie_1

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr377479222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CES 2015: Túlerőben a kínai drónok | DrónVilág 2015.01.09. 16:47:25

[…] ejtettünk néhány szót a DJI kínálatáról, lássuk most a hazai konkurencia másik nagyját, a Walkera-t. Nem […]
süti beállítások módosítása