DrónVilág

Most, hogy szinte minden héten bemutatásra kerül valami extrém drón, a kiegészítők, alkalmazások és kapcsolódó szolgáltatások piacán is egyre több érdekes újdonságot találunk. Górcső alá vettünk néhány izgalmas kütyüt, nézze csak!

Skysense

A berlini cég találmánya a drónok energiaellátását biztosító akkumlátorok utántöltését igyekszik leegyszerűsíteni. A Skysense Charging Pad egy kb. 1 négyzetméteres, 4 centi vastag és 1.5 kilós mobil leszállópálya, amelyen landolva bármilyen multirotor erőforrásai utántölthetőek anélkül, hogy a géphez hozzá kellene nyúlni. Bizony, vezeték nélkül!

skysense_charging_pad_1

A tervezők, Michele Dallachiesa és Andrea Puiatti szerint a jövőben akár minden egyes háztetőre felkerülhet egy ilyen alumínium-tábla, így a drónoknak nem kellene folyton visszatérniük kiindulópontjukra, útközben is utántankolhatnak a Charging Pad állomásokon. A Skysense már számos nemzetközi kiállításon felkeltette a szakma érdeklődését, érdemes lesz tehát figyelemmel követni a cég fejlődését.

DroneDeploy

Egy felhő alapú útvonaltervező szoftver, melynek segítségével bármilyen internetes kapcsolattal rendelkező eszközünkön keresztül navigálhatjuk a drónunkat. Ehhez mindössze csatlakoztatnunk kell a gép telemetria portjához a DroneDeploy 200 grammos CoPilot egységét (ára 300 dollár), amely sajnos egyelőre csak az Ardupilot vagy PX4 robotpilótákkal kompatibilis.

dronedeploy_2

Az alkalmazás ingyenes és korlátlan számú egységet irányíthatunk vele, flottánk nagyságának leginkább csak a képernyőnk mérete szab határt. A böngésző-alapú irányítórendszerhez több hasznos kiegészítő alkalmazás tartozik, van, ami a gépek motorjait figyeli és figyelmeztet egy esetleges leállásra és van, ami az összes levegőben lévő drónunk által közvetített képet fésüli össze egyetlen óriási panorámaképpé.

dronedeploy_1

Skycatch

Multicégeknél divat manapság az informatikai outsourcing, a szolgáltatások kiszervezése, ehhez hasonló úton jár a san franciscoi vállalkozás, melybe már 13 millió dollárt pumpáltak a befektetők. A Skycatch nem csupán drónokat ad el a mezőgazdaságban, bányászatban vagy energiaiparban tevékenykedő óriáscégeknek, hanem a távolból biztosítja azok üzemeltetését.

skycatch_1

Adott vállalatnál telepítik saját gyártású kvadkopterüket a hozzá tartozó állomással, az ügyfélnek pedig nincs szüksége képzett pilótákra és szerelőkre, egy online felületen leadhatja rendelését és nem sokkal később már kapja is a kívánt adatokat. Kérhet 3 dimenziós modellezést a bánya területéről, hőkamerást felvételt a permetezés előtt álló szőlőültetvényről vagy ellenőriztetheti a napelem telepet mindezt anélkül, hogy bárkinek ki kelljen mozdulnia az irodából. Akár 1 cm/pixel felbontású felvételeket is kérhetünk, úgyhogy tényleg elég alapos képet kaphatunk a minket körülvevő világról – nem csoda, hogy a Google is érdeklődni kezdett a Skycatch iránt.

skycatch_2

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr917479094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása