DrónVilág

us_flag_drone

Újabb négy amerikai vállalat kapott engedélyt arra, hogy drónjaikkal rendszeres kereskedelmi tevékenységet folytassanak – jelentette honlapján a Szövetségi Légügyi Hivatal. A chicagói Clayco, a kaliforniai Trimble, az oregoni VDOS és az ohiói Woolpert cégek képviselői idén nyáron adták be kérelmüket az FAA-hez, így mondhatni gyors, – és ami még ennél is fontosabb - pozitív elbírálásban részesültek. Mint ismert, a Hivatal legutóbb szeptemberben adott hírt hasonló döntésekről, akkor hollywoodi filmstúdiók  kaptak engedélyt drónokkal történő forgatásra. A mostani négy vállalkozás abból a szempontból mindenképp érdekes, hogy az általuk végzett tevékenységek köre már jóval szélesebb és összetettebb.

Az építőiparban utazó Clayco kvadkoptereket használ építkezéseinek helyszíni megfigyelésére, földmérési adatok gyűjtésére vagy modellezésre. Az engedélyt azokra a Skycatch drónokra kérte, melyeket a legígéretesebb drónos startup-ok között említenek.

calyco_skycatch

A VDOS a mexikói öbölben ellenőrizheti a Shell olajfúró tornyait és vezetékeit, a küldetéseket az Aeryon Labs Skyranger-ével fogják teljesíteni. A drónok a parttól számított 24 kilométeres távolságig repülhetnek be a tenger fölé.

shell_vdos_aeryon_labs_skyranger

Engedélyt kapott két merevszárnyú gép is. A Trimble csatlakozott azon kevés gyártók csoportjához, akik az FAA engedélyével rendelkeznek, az UX5-ös előtt mostantól nyitva a lehetőségek széles tárháza. Mezőgazdasági mérések, olaj- és gázvezetékek megfigyelése, bányászat és építkezés, hogy csak a legnagyobb piaci területeket említsük.

trimble_ux5_1

A Woolpert tájépítészeti, térképészeti és vízügyi méréseket szeretett volna drónokkal elvégezni, ezt mostantól megtehetik az Altavian-tól beszerzett Nova F6500 segítségével.

woolpert_altavian_nova_f6500

Az FAA íróasztalán további 167 kérelem vár elbírálásra, az engedélyek beszerzése azonban nem egyszerű feladat. Vonatkozó jogszabályok hiányában ugyanis a „hagyományos” repülőkre vonatkozó előírások alól is felmentést kell kérni. Emiatt aztán helyenként igencsak vicces részekkel találkozhatunk egy-egy kérvényben. Visszatérő elem például a kabin ajtaja mellett kötelezően feltüntetendő regisztrációs szám témája: a drónokat jelenleg nem veszik nyilvántartásba, így regisztrációs számuk sincsen, mint ahogy ajtajuk sem. Ha pedig véletlenül mindkettő lenne, akkor se férne fel a matrica a gép törzsére az előírt betűméret nagysága miatt.

Címkék: Amerika Jogszabály FAA

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr757479214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása