DrónVilág

nkh_logo

Idén második alkalommal ültek össze a honvédelem és a légiközlekedés szakértői, hogy a drónok magyarországi légterébe történő integrálásának jelenlegi helyzetét és lehetőségeit vitassák meg. A Stefánia Palotában megrendezett V4 UAS Nemzetközi Konferencia fókuszában a környező országok kutatási, fejlesztési és alkalmazási gyakorlata állt, bár a sajtótájékoztatón sajnos nem hallhattunk külföldi szakértői véleményeket.

uav_konferencia_2014_okt_1

A hazai drón-használók számára a legfontosabb új információt a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnökének bejelentése tartalmazta. Győri Gyula szerint Magyarország már rendelkezik a pilóta nélküli légijárművek biztonságos használatát lehetővé tevő jogszabálytervezettel, viszont meg kell várnunk az uniós szabályozást. Ez egyrészt előrelépés az NKH munkacsoportjának júliusra ígért, de aztán mégsem elkészülő szabályaihoz képest, az uniós döntésekre való várakozás viszont egy nem túl bíztató, új elem a hatóság kommunikációjában.

uav_konferencia_2014_okt_2

A HungaroControl Zrt. jelenleg is folytat kutatásokat, amelyek arra a kérdésre keresik a választ, hogy a drónokat milyen feltételekkel lehet beengedni a magyar légtérbe – számolt be Szepessy Kornél, a HC vezérigazgatója. A magaslégtér használatához szabályozni kell többek között a rádióforgalmazást, garantálni kell a visszatérést, és kényszerhelyzetekre is fel kell készíteni a drónokat – szögezte le.

Móró Lajos, a HM EI Zrt. vezérigazgatója a hazai drónépítés jövőjéről beszélt, mint elmondta, az intézet 2007 óta épít drónokat és célrepülőgépeket, az általuk felhalmozott tudást olyan pilóta nélküli gépek építésére fordítják, amelyekre a legnagyobb igény mutatkozik a piacon. Nemcsak a honvédség igényeire, hanem a civil felhasználásra is koncentrálnak. Céljuk, hogy csak olyan gépeket építsenek, amelyek a jogszabályoknak megfelelnek. Ezzel együtt leszögezte: „A technikai fejlődés gyorsabb, mint a jogalkotás.”

microdrones_md4_1000_1

Amit mindenképp hiányoltunk, az a drónok kereskedelmi célú felhasználásában érdekelt magyar vállalkozások részvétele, konstruktív munkája. Míg Amerikában a legnagyobb cégek a hatalmas piaci lehetőségeket szem előtt tarva koalícióba szerveződnek és így próbálnak együttműködni a hatóságokkal – valamint nem titkolt szándékkal nyomást gyakorolni a jogszabályalkotókra -, addig itthon úgy tűnik, az UAV vállalkozói réteg még nem elég erős egy hasonlóan aktív érdekképviseletre.

A konferencia holnap Veszprémben, a V4 országok eszközeinek kiállításával és bemutatójával folytatódik.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr497479164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mcelek 2014.10.30. 22:52:24

Nem tudom, hogy kaptunk-e meghívást, de az egyesületünk igenis foglalkozik a témával. Sajnos a hatóságok el mismásolják azokat a lehetőségeket, amik egyébként már technikailag rendelkezésre állnak, csak itt-ott, némi szöveg változtatásra lenne szükség, hogy az szabályos legyen. Konkrétan ami már létezik, annak teret kell adni, elfogadni, ha valami működik és használható arra, amire egyébként minden oldal szeretné, szóval nem kell újat kifejleszteni ;)

Sükösd Zoltán 2014.10.31. 08:18:22

Sajnos a repülő modellezésről nagyon ritkán esik szó mivel mi is használjuk a légteret.
süti beállítások módosítása