DrónVilág

drone_crash.jpgEgy brit tévészerelő kvadkopterével hajszál híján telibetrafálta a BAE Systems atomtengeralattjárókat gyártó részlegét. A bíróság másfél millió forintnak megfelelő büntetést szabott ki. Sok más lelkes amatőrhöz hasonlóan a 46 éves Robert Knowles is szeretett szabadidejében a saját maga által épített, fedélzeti kamerával felszerelt drónjával repkedni, az így készült légifelvételeket pedig rendszerint megosztotta youtube oldalán. Egy dolgot felejtett csupán el: utánanézni a szigetországban érvényben levő, pilóta nélküli repülők hobbicélú felhasználásával kapcsolatos előírásoknak.

bae_systems_kikoto

Márpedig az angol polgári repülési hatóság (CAA) honlapján több fontos szabályzat található a kis- és közepes méretű drónok szabadidős használatátra, a tiltott légterekre és illegális manőverekre vonatkozóan. Robert tavaly augusztusban két ilyen szabályt is megsértett, amikor közel másfél méteres fesztávolságú, két kilós, deltaszárnyú drónjával a BAE Systems észak-angliai Cumbriában található ipartelepének védett légterébe repült. A férfi állítja, a tiltott területtől mintegy másfél mérföldre szállt fel, amikor hirtelen megszakadt a rádiókapcsolat. Ezután már hiába próbálta visszairányítani, az önálló életre kelt repülő eltűnt a messzeségben és nem sokkal később az atomtengeralattjárók tesztelésére szolgáló dokkoló mellett a tengerbe zuhant. Az incidenst a BAE kamerái is rögzítették, majd miután a dolgozók által kihalászott drónon megtalálták Knowles cégének nevét, értesítették a rendőrséget. Később a gép fedélzeti kamerája által készített felvételekből kiderült, a férfi rendszeresen átrepült egy nagy forgalmú híd felett, veszélyeztetve az azon áthaladó autósokat. Az alábbi felvételen látható, ahogy a drón kis híján nekicsapódik a híd korlátjának.

Ezek a manőverek szintén a jelenlegi szabályokba ütköznek, az előírások szerint hobbicélú repülők használatakor a környező építményektől és épületektől minimum 50 méteres távolságot kell tartani. Knowles azzal védekezett, hogy a szabályokat nem ismerte, Cumbriában pedig amúgyis lehetetlen olyan terepet találni, ahol ne lenne a közelben valamilyen nukleáris létesítmény. A bíróság nem fogadta el a kifogásokat, mindkét pontban bűnösnek találta és 4000 fontnyi bírságot rótt ki rá, ráadásul a 2000 fontot érő drónjától is elbúcsúzhatott.

brit_buntetesAngliában ez volt az első, hogy egy hétköznapi használatra szánt drón balesete komoly bírósági ítéletet vont maga után. A mostani eset egyben figyelmeztető üzenet a világ felé, mely szerint elengedhetetlenné vált a pilóta nélküli légijárművek használatára vonatkozó szabályok kidolgozása. Magyarországon legutóbb egy tavaly májusban megrendezett UAV konferencián került asztalra a téma, a Honvédség akkor 2014-re ígérte a hazai szabályok részletes kidolgozását. Erre ugyanis égető szükség van, a héten például az egyik leghallgatottabb kereskedelmi rádió élő adásban repített fel 200 méteres magasságba egy házi készítésű multirotort, hogy aztán a rendkívül forgalmas üllői úti kereszteződés felett átrepülve az épülő Fradi pályának látványában gyönyörködhessenek. De vajon mi garantálta, hogy a több kilós „vasmadár” más, balszerencsés esetekhez hasonlóan nem hibásodik meg, zuhan bele a forgalomba?

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr887478960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása