DrónVilág

lezuhantTalán nem meglepő, de az UAV-k kereskedelmi használatának elterjedésével együtt egyre nő a halálos kimenetelű balesetek száma is. Idén nyáron egy 41 éves férfit találtak holtan a svájci Luzern közelében, a nyomok pedig egyértelműen jelezték, hogy halálát az általa üzemeltetett Gaui Formula X7 típusú RC helikopter okozta. Augusztusban egy virginiai bikafuttató verseny közben csapódott a nézők közé egy multikopter, az eset során többen súlyos sérülést szenvedtek, az erről készült videófelvételen a drón zuhanási sebessége valóban ijesztő.

Nem csoda tehát, hogy egyre nő a drónok használatát ellenzők táborának hangja. Amíg ugyanis kötelezően előírt képesítés nélkül, kidolgozatlan jogszabályok és engedélyeztetési rendszer mellett bárki szabadon vásárolhat és üzemeltethet akár nagyobb méretű repülőmodelleket, a gondatlanságból okozott balesetek lehetősége fokozottan fenn áll. Meghibásodott, önálló életre kelt vagy lezuhanó gépekről nap mint nap hallani, de mivel ezen esetek nagy része egyelőre csak a katonai szervezeteken belül történnek, az átlagemberek nem tulajdonítanak nagy jelentőséget nekik. A Drone Wars UK 2007 óta külön adatbázisban gyűjti a drónokkal kapcsolatos baleseteket, az időpont és helyszín mellett igyekeznek a probléma okát is kideríteni. Persze a lista koránt sem teljes, valószínűleg az esetek jó része nem kerül napvilágra.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr207478804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komoly bírság a vakmerő drónpilótának | DrónVilág 2014.04.03. 20:19:58

[…] gyönyörködhessenek. De vajon mi garantálta, hogy a több kilós „vasmadár” a más esetekhez hasonlóan nem hibásodik meg, zuhan bele a forgalomba és okoz […]
süti beállítások módosítása