DrónVilág

stratobus_3.jpgA francia Thales csoport vezetésével tervezett, 100 méter hosszú repülő bálna 20 kilométeres magasságba emelkedhet, hogy ott megfigyelési, ellenőrzői feladatokat lásson el, vagy telekommunikációs hálózatokat és rádió-tévé közvetítéseket biztosítson. A szénszálas vázra építendő, két motorral felszerelt hibrid járgány ötlete a drónok és műholdak keresztezéséből született, a prototípus állítólag öt éven belül megépítésre kerül.

A projekten a Thales mellett az Airbus Defence & Space, a Zodiac Marine, és a CEA-Liten dolgozik együtt. Egyes tervek szerint a 200 kilogrammos hasznos teher megemelésére és 90 km/órás végsebességre képes, újkori Zeppelin testén napelemes paneleket helyeznek majd el, így akár évekig a föld sztratoszférájában tartózkodhat.

stratobus_2.jpg

A megoldás azért lenne ideális, mert a léghajó elég magasan lenne ahhoz, hogy az utasszállító repülők közlekedési csatornáit ne zavarja, viszont a műholdaknál alacsonyabb szintről jóval pontosabb mérési adatokat tud majd szolgáltatni. Ez különösen fontos a nagy felbontású képek készítése során, vagy a kommunikációs hálózatok jelerősségének szempontjából. A StratoBus projekt hasonlít a Google Loon keretében megálmodott ballonokhoz, lehetséges felhasználási területei alapján pedig a Facebook terveivel szemben jelenthet konkurenciát.

Címkék: EU Érdekesség

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr447478934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása