DrónVilág

airstier_yeair_1.jpgKétütemű belső égésű motor hajtja azt a kvadkoptert, amely 100 kilométeres végsebességre képes és akár egy órán át a levegőben marad. A YEAIR! fantázianevet viselő drónt német mérnökök tervezték és máris a jövő nagy ígéretének tartják, mivel elképesztő erejének köszönhetően szinte mindenben maga mögé utasítja pusztán elektromos energiával működő társait.

airstier_yeair_3.jpgAz 5 kilogrammos kopterbe másfél liter üzemanyagot kell tölteni, indítását LiPo akkumlátorok segítik, de ezek lemerülése miatt se aggódjunk. A drón a Forma 1-ből ismert KERS rendszer segítségével energiává alakítja a repülés közbeni lassítások során keletkező fékezőerőt, ezáltal menet közben tölti újra az akksikat. Egy tankkal 55 kilométert tehet meg, igaz, a WiFi jelet 100 méteres távolságon túl már nem fogjuk kapni. Teherbíró képessége igen tekintélyes, 3 és 5 kilogramm közötti.

airstier_yeair_4.jpgMaga a belső égésű motor használatának ötlete nem újkeletű, a gondot általában a brutális erő kordában tartása szokta jelenni. Napjaink népszerű, elektromos meghajtással repülő drónjainak egyik legfontosabb tulajdonsága a könnyű kezelhetőség és a precíz manőverezési képesség. A YEAIR! fejlesztői ezt a két rendszer kombinálásával oldották meg: az akkumlátor nem csupán a propellerek felpörgetésénél asszisztál, de kontrollálja a kétütemű motor apró fáziskéséseit, így pótolva a hiányzó dinamikát.

airstier_yeair_6.jpgMeghajtását leszámítva a YEAIR! mindenben hasonlít az ismert multirotorokra, a fel- és leszállást önállóan végzi, előre meghatározott útvonalat repül be, tudja az automata követés és hazatérés funkciókat. Lábazata repülés közben felhajlik a fedett propellerek síkjába, gimbaljára bármilyen kamera vagy szenzor felszerelhető és még programozható LED fényeket is tettek rá, ha valakinek ez lenne a legfontosabb.

airstier_yeair_5.jpgA prototípus gyorsan elnyerte a köznép tetszését, a Kickstarter kalapozó portálon nyolc nap alatt összegyűlt a sorozatgyártáshoz szükséges tőke. A kopter bevezető ára mindössze 1400 euró, úgyhogy akinek komoly tervei vannak egy YEAIR! használatával kapcsolatban, annak most mindenképp érdemes befektetnie a tervek szerint 2016 májusában érkező drónba.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr667548002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pbr 2015.06.16. 16:59:57

Kíváncsi leszek a rezgéscsillapítás megoldására, nem csak hardveres de szoftveres kihívás is. Ha megoldják tarolni fognak!
süti beállítások módosítása