DrónVilág

gecko_drone_2

Nem csak a drónok, de minden repülésre tervezett jármű kulcskérdése, milyen terepviszonyok szükségesek a biztonságos landoláshoz. A stanfordi egyetem mérnökei pennsylvániai kollégáikkal együtt nemrég olyan kvadkoptert építettek, amely akár egy 90 fokos szögben megdöntött felületen is le tud szállni. Ahogyan az alábbi kísérleti videón látható, a kopter lábain nincsenek tapadókorongok vagy bármilyen ragadós anyag.

Mint oly’ sok technikai újítást, úgy a függőleges falra tapadó drón ötletét is a természet ihlette: a kutatók a gekkók mászási képességét vették alapul. Ezek az apró hüllők a talpukon lévő szőrök és az anyagi részecskék között fellépő gyenge molekuláris kölcsönhatás, az ún. van der Waals-erő segítségével tapadnak fel gyakorlatilag bármire.

gecko_drone_1

Néhány évvel ezelőtt a tudósoknak sikerült a gekkóéhoz hasonló “műtalpat” készíteniük, ezt fejlesztették tovább drónok számára. A megoldásnak számtalan felhasználási módja lehet, a pizzát kiszállító kopter például simán megtapad majd az 57. emeleti irodánk ablakán, elég lesz csak kinyúlnunk érte.

drone_pizza_mumbai_1

/forrás: NY Times/

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr297479396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása