DrónVilág

lily_4

A napokban futótűzként terjedt el a világhálón egy San Francisco-i cég kvadkoptere, amely leginkább azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nem tartozik hozzá távirányító. Indítás gyanánt a Lily névre keresztelt drónt elég csak elhajítani, a fedélzeti számítógép bonyolult algoritmusokon keresztül villámgyorsan elemzi az adott pozíciót és úgy szabályozza a négy propellert, hogy a kopter másodpercen belül biztosan álljon a levegőben.

lily_7

Repülés közben Lily egy apró érzékelővel áll kapcsolatban, ennek mozgását követi, ami nem nagy etvasz, az elmúlt másfél évben piacra dobott hobbidrónok mindegyike tudja a „follow-me”-t. A kütyü gombjaival a kamera funkcióit váltogathatjuk, plusz ebben helyezték el a mikrofont. A hangot a drón kamerája által rögzített képpel utólag lehet összehozni, előbbi minősége kérdéses, ha az érzékelőt történetesen egy síkabát zsebébe rejtjük.

lily_2

A 12 megapixeles kamera egyébként full HD felvételeket készít és annyira okos, hogy a legizgalmasabb jeleneteket – például egy nagy ugrás a sísáncról - magától felismeri és lassított felvételként rögzíti.

lily_6

A promóvideóban bemutatott kopter-dobálás igazán látványos, de azért megnéznénk, milyen nyugodt szívvel hajítja bárki is a szakadékba az 1000 dollárt kóstáló gépecskéjét. Az is érthető, hogy az egyszeri felhasználó nem szeretne a távirányító karjaival bíbelődni és egy családi fotó elkészítését órákig gyakorolni, a kontroller hiánya azonban felvet néhány kérdést a biztonságos repüléssel kapcsolatban. Igaz, a tervezők 30 méteres távolságig és 15 méteres magasságig szoftveresen lekorlátozták a drónt, de ez semmilyen garanciát nem jelent egy esetleges üzemzavar miatt bekövetkező elszállásra.

Külsejét tekintve megállapíthatjuk, a dizájnerek ismét remek munkát végeztek. A másfél kilós kopter egyedi, gömbölyded törzse leginkább egy curling kőre emlékeztet, az állapotjelző ledek és a fedélzeti kamera mosolygó arcot kölcsönöz az egyébként elegáns fekete-ezüst színű drónnak.

lily_3

Nem utolsó sorban a drón vízálló, vadvizi evezésre is  bátran magunkkal cipelhetjük a 2016-ban forgalomba kerülő koptert. Fentebb említett ára kategóriájában meglehetősen drágának számít, viszont akinek nagyon tetszik Lily, most féláron előrendelheti.

lily_1

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr307479392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása