DrónVilág

hawaii_elektrosokk_3

Brutális bántalmazást szenvedett hétvégén egy 35 éves férfi, mert Hawaii egyik nemzeti parkjában távirányítású kopterrel repkedett. Travis Ray Sanders szombat este családjával érkezett a Kilauea vulkánhoz, hogy sok más turistával együtt megcsodálja a lávafolyamokat. Sanders úgy gondolta, nincs is ennél ideálisabb alkalom előkapni miniatűr drónját és repülni vele néhány kört. Egy közelben tartózkodó parkőr azonban észrevette és azonnali leszállásra szólította fel a férfit, lévén az ilyen jellegű tevékenység egy tavaly júliusban hozott törvény értelmében Amerika-szerte tilos.

hawaii_elektrosokk_2

Sanders nem volt tisztában az aktuális jogszabályokkal, nem is igazán értette, miért kéne abbahagynia a repkedést, de a hevesen üvöltöző úriember miatt azért leszállt a kopterrel. Elmondása szerint ezt követően az agresszív parkőr igazoltatni akarta, amit az apa megtagadott és inkább odébbállt volna, ekkor került bevetésre az elektromos sokkoló. A jelenetet Sanders kislánya és több turista is megdöbbenve nézte végig, videó is készült róla. Ezen jól hallható, hogy a parkőr azt kérdezi Sanderstől, miért próbált elfutni, míg Sanders azt nem érti, miért kellett sokkolóval leteríteni őt egy drón miatt.

Hawaii News Now - KGMB and KHNL

A földön fekvő férfi mellett megfigyelhetjük az apró, színes ledekkel világító koptert, mely valóban nem tűnik túl nagy biztonsági kockázatnak.  Az ilyen eszközök használatával és jogi környezetével  kapcsolatban ugyanakkor egyre több cikk lát napvilágot, ezekben rendszerint a bűntethetőség kérdését is a rendezésre váró témák közé sorolják.

hawaii_elektrosokk_1

A hawaii eset extrém hatósági túlkapásnak tűnik, egyben tanúlságos lecke mindenki számára. Ha ismeretlen vidéken szeretnénk drónnal repkedni, felszállás előtt nézzünk utána az adott országban érvényes jogszabályoknak és egyeztessünk az adott terület tulajdonosával vagy a biztonsági szolgálatot ellátó személlyel.

hawaii_elektrosokk_4

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr27479370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrew Summer 2015.05.01. 19:50:00

Szerintem nincs itt semmi hatósági túlkapás! Szabályszegés, utólagos "értetlenkedés" annál inkább. Tipikus : -Hát én ezt neeem tudtam!- csodálkozó reakció a szabályszegő részéről. Nehezen hiszem el, hogy a parkőrök nem adtak volna tájékoztatást, ha a reptetés előtt megkérdezi őket.

Tété 2015.05.04. 13:35:55

Valószínűleg így van, de a másik oldalról meg ott vannak a minimális hatalommal rendelkező, és azzal könnyedén visszaélő, full komplexusos, az agyuk helyét hormonnal és koksszal kitöltött, emberre csak nyomokban emlékeztető "hatósági" organizmusok, akik általában csak abból értenek, ha másnap ki vannak rúgva.
süti beállítások módosítása