DrónVilág

inspire_one_dino_4

Queenslandi Egyetem paleontológusai egy hároméves projekt keretében, drón segítségével térképezik fel az őshüllők egykori élőhelyeit Nyugat-Ausztrália szövetségi állam északi részén – írja az MTI. A kutatók Steve Salisbury professzor irányításával eddig több száz megkövesedett lábnyomot fedeztek fel a Kimberley-régióban, amelyet 130 millió évvel ezelőtt hagytak hátra az Indiai-óceán parti fövenyén végigcsörtető dinoszauruszok.

inspire_one_dino_3

"A nehéz terepviszonyok között nagy könnyebséget jelent, hogy madártávlatból vizsgálhatjuk a legérdekesebb helyszíneket" - emelte ki Salisbury professzor.

A csapat egy Inspire One kvadkoptert használ a légifelvételek elkészítéséhez. A fotók és videók összegyűjtését követően egy speciális számítógépes programmal e felvételek alapján 3D-ben "keltik életre" majd a dinoszauruszokat és animálják mozgásukat.

inspire_one_dino_2

"A lábnyomoknak köszönhetően megismerhetjük, miként éltek, viselkedtek a dinoszauruszok 130 millió évvel ezelőtt" - magyarázta Steve Salisbury. 

A nagy, kerek lábnyomok a hatalmas testű, hosszú nyakú növényevő szauropodáké, míg a kisebb, háromujjú lenyomatok a madárszerű theropodáktól származnak. Terveik szerint a megkövesedett lábnyomok feltérképezését célzó projektet 2016 végéig fejezik be.

inspire_one_dino_1

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr967479362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása