DrónVilág

boston_maraton

Különleges légvédelmi rendszer biztosította a világ egyik legnépszerűbb futóversenyének útvonalát. A két évvel ezelőtti robbantásos merénylet óta a Boston maraton szervezői kiemelt figyelmet fordítanak a résztvevők biztonságára, ezért a 42 kilométeres szakaszt drón-mentes övezetté nyilvánították. Hogy a verseny résztvevői felett valóban senki se repkedhessen a kopterével, arról a Massachusettsi Műszaki Egyetem végzős mérnökei által készített szenzorok gondoskodtak.

drone_shield_1

A Drone Shield érzékelői a drónokat jellegzetes, zümmögő hangjuk alapján azonosítja. A rendszer folyamatosan méri a környezetében észlelt zajokat és azokat összeveti egy több száz drón hangmintáját tartalmazó adatbázissal. Ha egyezést vél felfedezni, egy online térképen megjelenik a figyelmeztető jelzés és a biztonsági szolgálatnak küld egy emailt vagy SMS-t, melyben gyakran még a kopter pontos típusát is megadja.

drone_shield_3

A készülékből a Boston maraton útvonalán összesen 10 darab került kihelyezésre, Brain Hearing, a cég alapítója a versenyt követően arról számolt be, több hasonló rendezvény, így a New York maraton szervezői is érdeklődésüket fejezték ki a megoldás iránt. Elmondása szerint eddig világszerte 200 Drone Shield rendszert telepítettek, ügyfeleik között politikusok és magánszférájukat féltő celebek is szerepelnek.

drone_shield_2

De vajon az azonosítást követően hogyan lehet eltávolítani a légtér nem kívánatos behatolóit? A Drone Shield erre a célra fejlesztette ki hálóvető pisztolyát, amivel egy 5-10 méteres távolságban lebegő kopter viszonylag könnyedén leszedhető. A módszer meglehetősen kezdetleges, egy tévolabb és gyorsan mozgó drón ellen bizonyára nem túl hatékony, de akkor még mindig segítségül hívhatjuk a francia lepkegyűjtőket.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr447479354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása