DrónVilág

drone_war

A hadipari drónexport növekvő számai miatt fejezte ki aggodalmát a stockholmi Nemzetközi Béke-kutató Intézet. A szervezet legfrissebb adatai szerint 2010 és 2014 között 429 harci UAV került világszerte értékesítésre, ami elsőre nem tűnik soknak, de a nagy méretű és hatótávolságú gépek piacán ez 30%-os növekedést jelent. Tavaly év végén már 35 ország rendelkezett ilyen csúcsmodellnek számító repülőgéppel, a legtöbbet – szám szerint hatvanegyet – a britek vásárolták, megelőzve ezzel Indiát és Olaszországot.

hadipar_piac_1

Ami a gyártókat illeti, nem panaszkodhatnak az izraeli cégek: 1985 óta az exportra szánt drónok több, mint 60 százaléka készült a közel-keleti országban, vagyis átlagosan háromból kettőt ők adtak a világnak. Izraelt követi az Amerikai Egyesült Államok 24 százalékkal, a béke nagykövetei tehát a hadipari célra szánt UAV-forgalom háromnegyedét tudhatják magukénak. Érdekes  módon Kanada lett az értékesítési verseny bronzérmese, megelőzve ezzel Oroszországot, miközben Kína  még az osztrákoknál is kevesebb tranzakciót bonyolított le az elmúlt 30 év során.

hadipar_piac_2

Több szempontból is csúcstartó az a Global Hawk, amely 2013-ban érkezett Amerikából Németországba. A 15 tonnás monstrum a valaha volt legnagyobb, világpiaci értékesítésre került drón, 130 millió dolláros vételára egyben a legdrágább, amit kifizettek egy pilóta nélküli légijárműért. Szállítása során összesen 14 ezer kilométert tett meg, mielőtt végleg megérkezett volna vevőjéhez, ebből a szempontból is rekorder.

global_hawk_germany
/képek: sipri/
Címkék: Hadipar

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr537479316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása