DrónVilág

eu_riga_declaration_2

Két napos találkozót tartott Rigában az Európai Bizottság közlekedési tárcája, a téma a pilóta nélküli repülőgépekkel kapcsolatos szabályozás volt. A konferencián szóba került a regisztráció, biztonságos használat, adatvédelem, és úgy általában minden, amiről  jó másfél éve aktívan folynak a bréinsztormingok.

eu_riga_declaration_1

Mi, hétköznapi halandók mindig reménykedünk benne, hogy a feladattal megbízott pláne megfizetett képviselők, biztosok, elnökök és alelnökök MAJD MOST lerántják a leplet a Nagy Műről, egy bőrkötéses, több ezer oldalas jogszabályi tervezetről, ami minden főbb kérdésre megadja a választ. Ezúttal sem volt szerencsénk, úgy tűnik, 2016-ig még várnunk kell a Drónbibliára.

drone_doksi

Helyette záróbeszédében az ősszel kinevezett közlekedési biztos, Violeta Bulc tartott egy szép monológot arról, milyen fontos az, hogy továbbra is foglalkozzunk a pilóta nélküli repülőgépek kérdésével, majd felolvasta a találkozó résztvevői által elfogadott deklarációt, amely innen letölthető. A közhely-gyűjteménynek beillő dokumentumban a következő fontosabb címszavak és állítások kerültek megfogalmazásra:

  1. A drónokat úgy kell kezelni, mint a repülőgépek egy új típusát és ennek megfelelően szükség van szabályozásukra.
  2. A biztonságos használatot garantáló Európai Uniós jogszabályokra szükség van, mégpedig azonnal.
  3. A drónok integrációjának feltétele a műszaki előírások és szabványok pontos meghatározása.
  4. Fontos, hogy a leendő szabályozást a civil szféra képviselői is elfogadják.
  5. A pilóta felelős az általa üzemeltetett drónért.

drone_generic_renamed_30142

Ez lenne tehát a két napos konferencia eredménye. Az egyetlen pozitívum talán, hogy Bulc asszony a tervezett előírások várható megjelenésével kapcsolatban adott néhány pontosabb időpontot. Ez alapján az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség 2015 közepéig lefolytatja a szükséges konzultációkat és év végéig letesz az asztalra egy komplett szabályozási javaslatot, amelyet az Európai Bizottság a jövő év során értékel. A megfeszített munka eredményeként ELKÉPZELHETŐ, hogy 2016-tól az Unió összes országában felszállhatnak a pilóta nélküli repülők. Ámen.

Címkék: EU Jogszabály

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr957479314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabó József 2015.03.29. 18:59:21

Biztos jók voltak a pogramok, csak kevés a biztonság. https://www.youtube.com/watch?v=3ciPQqwNLXI
süti beállítások módosítása