DrónVilág

fbi_drone_4

Belső vizsgálatot indított az amerikai Igazságügyi Hivatal az állami intézmények beszerzéseivel kapcsolatban, így derült fény néhány felettébb furcsa tranzakcióra. A jelentés szerint az FBI 2004 óta összesen 3 millió dollárt költött kis méretű, pilóta nélküli légijárművekre, ám azok mindössze 13 alkalommal kerültek bevetésre.

fbi_drone_1

A titkosszolgálat szerint ennek oka, hogy jelenleg sincs végleges és egyértelmű előírás a drónok használatára vonatkozóan, engedélyeztetésük államonként különböző. Ez persze nem magyarázat arra, miért érezték szükségesnek a 34 gép közpénzből történő megvásárlását. Ráadásul ma már ezek közül csak 17 működőképes, az pedig csak hab a tortán, hogy az FBI jelenleg 2 azaz kettő (!) képesített pilótával rendelkezik.

fbi_drone_2

Az Alkohol- és Dohánytermékek, illetve Lőfegyverek Forgalmával Foglalkozó Iroda (ATF) vezetői szintén úgy gondolták, jól jönne néhány kopter a háznál, ők összesen 6 drónt vásároltak 600 ezer dollár értékben. Később sajnos meg kellett állapítaniuk, az új technikai csodák nem alkalmasak céljaik eléréséhez: vagy nem rendelkeztek elég hosszú üzemidővel, vagy az időjárási körülményekkel szemben nem bizonyultak ellenállónak. Gyorsan eladták a tengerészgyalogságnak az összeset, hogy aztán a következő héten már újabb öt drónnal lephessék meg magukat. Ezek megfelelő engedély hiányában jelenleg a vámosok raktárában pihennek.

fbi_drone_3

Ami kis hazánkat illeti, a múlt heti Közbeszerzési Értesítőből derült ki, hogy a NAV közel 20 millió forintos szerződést kötött a Scorpio Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel „pilóta nélküli repülő eszköz” beszerzésére.  A finanszírozás EU-s pénzből történik annak ellenére, hogy a drónok használatára vonatkozó uniós jogszabály még közel sincs készen. Ez olyan, mintha egy mezőgazdasági vállalkozó egy még nem engedélyezett permetező anyag vásárlására nyerne támogatást. Hogy az adóhivatal pontosan hol és mikor kívánja bevetni a drónjait, arról nincs hír.

fpv_2

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr667479310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása