DrónVilág

motorola_drone

A Motorola Solutions 51 százalékos részesedést szerzett az UAV iparágban úttörőnek számító CyPhy Works-ben – jelentette be honlapján az ismert kommunikációs nagyvállalat. A befektetés részleteit nem közölték, szakértők szerint nagyságrendileg 2-5 millió dollár közötti összeget fizethettek a többségi tulajdonért. A 2013-ban alapított CyPhy jelenleg 50 főt foglalkoztat, tavalyi forgalmuk meghaladta a 12 millió dollárt.

cyphy_works_ease_1

A CyPhy Works két, saját fejlesztésű drón gyártásával foglalkozik, a Parc és Ease névre keresztelt modelleket elsősorban állami és katonai megrendelők számára értékesítik. Ami ezeket a gépeket különlegessé teszi, az az úgy nevezett mikrofilament technológia, melynek köszönhetően korlátlan (!) üzemidővel rendelkeznek, jelveszteség nélkül tudnak magas minőségű adatokat továbbítani és lehetetlen meghekkelni őket.

De hogyan is lehetséges ez?

cyphy_works_parc_1

A textiliparban filamentnek nevezik a “végtelen” szálakat, ezek hossza akár több kilométer is lehet, a természetben erre jó példa a hernyóselyem. A mikro megjelölés a szál vastagságára vonatkozik. A CyPhy gépeit egy rendkívül vékony vezeték köti össze a földi irányítóközponttal, gyakorlatilag olyan, mintha egy vékony damilon sárkányt eregetnének, csak sárkány helyett egy kopter lebeg a szál másik végén.

microfilament

Ami igazán nagy kihívás, hogy hogyan lehet egy ilyen vékony vezetéken keresztül nem csupán nagy mennyiségű adatot továbbítani, de folyamatos erőforrást biztosítani. Na erre van a CyPhy-nek egy szabadalmaztatott megoldása, ami azt jelenti, drónjaik gyakorlatilag korlátlan üzemidővel rendelkeznek. A közvetlen vezetékes kapcsolatnak köszönhetően nincs jelveszteség és a hálózaton keresztül érkező támadásoknak sincsenek kitéve. Persze jó kérdés, hogy a zsinór mennyire jelent akadályt repülés közben.

cyphy_works_1

Reese Schroeder, a Motorola Solutions igazgatója szerint a CyPhy megoldása által kínált előnyök a katasztrófavédelmi és közbiztonsági céllal vásárolt drónok esetében döntő szempont lehet. A cég ezekre a piacokra kíván fókuszálni, a befektetés hosszú távú stratégiai döntés, amely szinkronban áll a CyPhy Works üzleti terveivel. Ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a jövőben kereskedelmi célra is értékesítsen termokamerával és lézeres mérőeszközökkel ellátott drónokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr537479300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása