DrónVilág

zippy_lipo_aksi_1

Jöjjön most pár szó a LiPo (Lítium Polimer) aksik biztonságos tárolásáról és használatáról a Wenita Press jóvoltából. Ezek az akkupakkok nagy kapacitással és magas kisütési árammal rendelkeznek, így a lehető legjobb drón-üzemanyagként tartjuk őket számon. Minél magasabb a kisütési sebesség ("C" érték), annál jobb, de sokat számít az akku tárolóképessége is, amit milliamperórában (mAh) határoznak meg. A LiPo aksik a lítiumionokkal ellentétben nem folyékony elektrolittal, hanem száraz elektrolit polimerrel tárolnak. Léteznek hibrid verzióik is, ahol a keveréket zseléágyba fektetik.

lipo_aksi_4

A LiPo halála, ha halálra van merítve. Érdemes a 80 százalékos szabályt tartani, így jelentősen nő a pakkok élettartama. Megoldás lehet az akkuőr, ami hangjelzéssel és villogó ledekkel tudatja, ha végét járja a töltés. Komolyabb gépeknél a vezérlőn beállíthatjuk az akkumlátor minimális értékét, ennek elérésekor drónunk magától leszáll.

aerial_mob_drone

Hosszabb tároláskor nem tesz jót, ha az aksi teljesen fel van töltve, hagyjuk őket egy 50-60 százalékos szinten. Sok töltő alapból tud tároló programot, teljes töltöttség mellett ezt az időt lehet növelni, ha bevágjuk a hűtőbe nulla fok környékére. Oda, ahol a sört tároljuk, nem ahol a fagyasztott karajt!

lipo_aksi_5

Hidegben minden aksi könnyebben merül, üzemi körülmények között inkább a meleget szeretik, ezért 1-2 fok alatt már nem nagyon érdemes velük repülni. Kigyulladni egy LiPo csak külső behatás vagy zárlat esetén szokott. Ha nem tűzálló helységben végezzük a töltést, inkább maradjunk vele egy légtérben és használjunk tűzálló tasakot.

lipo_aksi_3

Közép és nagy kategóriás drónok építésénél mi az összes rendszerünket Hextronik típusú, aranyozott végű csatlakozókkal látjuk el, 5000mAh-ig XT60-at, felette XT90-et használunk. A külön rendelt aksik általában vagy blankolt kábellel jönnek, vagy  a hengeres kék EC3-al, így ezeket forrasztani kell.

hextronik_xt90_csatlakozo

Az XT60 rutinmunka, de a sárga műanyag nagymértékben hőálló, az XT90-nél már van benne kihívás, főleg, ha valaki először próbálkozik ilyennel. A Youtube-on találhatunk hasznos videókat ennek mikéntjéről. Fontos hogy forrasztás előtt tegyük rá a zsugorcsövet mert utána nehéz lesz, illetve mindig ellenőrizzük, melyik felének kell mennie az aksira. A tűzálló tasak használata ezen műveletek végzése alatt fokozottan ajánlott.

/Forrás: Wenita Press/

Címkék: Szaki

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr367479288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása