DrónVilág

drone_generic

Elképesztő megosztottság jellemzi a drónok használatát illető előírásokat, a gazdasági érdekek és az emberek biztonsága miatti aggodalmak kettőssége szinte lehetetlen helyzetbe hozza a szabályozás kidolgozásával megbízott hatóságokat. Ennek eredménye, hogy országonként teljesen eltérő rendeletek vonatkoznak a távirányítású repülőgépekre és multirotorokra, íme néhány szélsőséges példa a közelmúltból.

drone_generic_2

Néhány napja lett felkapott az a Mexico City repülőteréről készített kisfilm, amelyet a légiirányítók éves bankettjére készítetett a  helyi légügyi hivatal és amely díjat nyert a hétvégi New York-i Drón Filmfesztiválon. A film a világ egyik legnagyobb repterének forgalmas hétköznapját örökíti meg, helyenként elképesztő közelségből mutatva felszálló és landoló utasszállítókat. A kiemelt kockázattal járó területen való repkedés világszerte nagy megrökönyödést váltott ki a biztonsági szakemberekben. Mexikó egyébként nem stresszeli túl a drónok szabályozásának kérdését, jelenleg semmilyen tiltó vagy engedélyhez kötött előírás nem vonatkozik a kereskedelmi tevékenység végzésére.

Egészen más a helyzet az Egyesült Arab Emírségekben, ahol egy szerdán életbe lépett rendelet alapján a távirányítású, repülésre alkalmas eszközök forgalmazása egyszerűen tilos. Nincs súlyra vagy méretre vonatkozó korlátozás, a modellboltok még egy Pico-t sem adhatnak el, amíg a hatóságok elő nem állnak a végleges szabályozással. Ez utóbbi egyébként két éve készül és a tervek szerint központosítaná az ilyen eszközök értékesítését, magyarul megjelennének a Nemzeti Drónboltok.

 

nemzeti_dronbolt_logo

Azt már megszokhattuk, hogy Amerikában minden hétre jut valami botrányos, vagy legalábbis annak minősített eset. Most éppen a Szövetségi Légügyi Hivatal verte ki a biztosítékot azzal, hogy egy drónnal készült légifelvétel youtube-ra való feltöltését kereskedelmi tevékenységnek minősítette, és mint olyat, engedély hiányában betiltásra ítélte. A floridai Jayson Hanes egy éve hódol új hobbijának, a kopterével készült videókat rendszeresen megosztotta csatornáján. Az FAA szerint azonban a felvételek mellett megjelenő reklámok pénzszerzésre adnak lehetőséget, márpedig drónnal meggazdagodni egyelőre csak annak szabad, akinek ők megengedik.

drone_penz

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr457479286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása