DrónVilág

drone_elefant

Fantasztikus eredményekről számolt be nemrég a dél-afrikai Hluhluwe–iMfolozi rezervárium vezetősége. Jelentésük szerint a világ legrégebbi nemzeti parkjában, az elmúlt hat hónap során egyetlen orrszarvú vagy elefánt sem esett orvvadászok áldozatául, ami kirívó statisztikai adat tekintve, hogy a vadorzók évente átlagosan 12-19 védett állatot mészárolnak le. Az átütő siker egy non-profit szervezet, az Air Shepherd (Légi Pásztor) drónjainak és speciális szuperszámítógépének köszönhető.

air_shepherd_poach_1

Az Air Shepherd dolgozói nem csupán merevszárnyú repülőgépekkel és multirotorokkal kergetik az orvvadászokat, munkájukat igen komoly háttértechnika segíti. A földi irányítóközpontként szolgáló lakókocsiban például 3D nyomtató is található, ezzel a helyszínen legyárthatják az apróbb javításokhoz szükséges alkatrészeket. A drónok fedélzetükön méregdrága hőkamerákkal pásztázzák a park területét, a támadók ugyanis többnyire az éj leple alatt próbálkoznak. A csapatbuszban mind az állatok, mind az emberek mozgását figyelemmel követik, egy különleges szoftver pedig 93 százalékos biztonsággal képes kiszámolni a lehetséges találkozási pontot.

air_shepherd_poach_2

„Az egész olyan, mintha a park őrei a jövőbe látnának, előbb érnek a gyilkosság helyszínére, minthogy az orvvadászok meghúzhatnák a ravaszt” – meséli John Petersen, az Air Shepherd programot irányító Lindbergh alapítvány elnöke.

A szuperszámítógépen futó algoritmust Thomas Snitch egyetemi professzor írta, alapját egy amerikai hadsereg által használt szoftver adja. A programot az iraki és afganisztáni háborúk során fejlesztették, a katonák lehetséges útvonalait veti össze a merénylők által elhelyezett út menti aknák lehetséges helyszíneivel. Thomas szerint a kulcskérdés, a találkozási pontok kiszámítása nem változott, ő csupán kicserélte a „szereplőket”: katonák helyett elefántok, aknák helyett orvvadászok mozgását elemzi a rendszer.

air_shepherd_poach_3

A fejlett technika persze nem olcsó, az Air Shepherd egész éves üzemeltetése félmillió dollárt emészt fel. Az alapítvány szerint legalább 45-50 hasonló csapatra lenne még szükség ahhoz, hogy Afrikában teljesen visszaszorítsák a jelenleg évente 30 ezer elefántot és 1200 orszarvvút legyilkoló vadászokat. Egy közösségi adománygyűjtő portálon most bárki hozzájárulhat a költségekhez, az alábbi linken segíthetjük a mentőakciót.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr697479284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrew Summer 2015.03.30. 10:55:56

Hajrá természetvédelem!
süti beállítások módosítása