DrónVilág

drone_anglia

Egyre nagyobb a nyomás az Európai Unión, hogy valamilyen általános iránymutatást adjon tagországai számára a pilóta nélküli légijárművek szabályozásának kérdésében. A brit parlament hamarosan napirendre veszi azt a javaslatot, melyet egy, az EU belső munkaerőpiacáért felelős albizottság készített elő. A bő 400 oldalas tervezet legfontosabb eleme, hogy a távirányítású légijárművek tulajdonosait egy online adatbázisba gyűjtené. A regisztráció kezdetben csak a drónnal kereskedelmi tevékenységet folytatni kívánók számára lenne kötelező, de a dokumentum mint későbbi célt, felveti a szabadidős felhasználók  nyilvántartásba vételének lehetőségét is.

house_of_lords

A tervezet megjelenésének apropója, hogy az utóbbi időben gombamód szaporodni kezdtek a pilóta nélküli eszközökkel különböző szolgáltatást nyújtó vállalkozások. A bizottság előrejelzése szerint 2050-ig 150 ezer új, drónokhoz kapcsolódó munkahely jön létre, ezért lesz szükség a központi nyilvántartásra. Emellett szabályoznák az eladásra szánt gépek előállítását, ú.n. „gyári sztenderdeket” vezetnének be, kötelező lenne például a minőségi előírások betartása és a hitelesítés.

drone_generic_1

Mit jelenthet ez a gyakorlatban? Ha valaki például drónnal készített légifelvételek készítésében szeretne vállalkozni, kénytelen lesz megvásárolni valamelyik gyártó védjeggyel és gyári számmal ellátott modelljét. Ennek ára persze a minőségbiztosítási előírások és hitelesítési illetékek miatt már biztosan magasabb lesz, mintha alkatrészenként raknánk össze egy hasonló gépet, viszont egy házilag barkácsolt drónra kizárt, hogy megkapjuk az üzleti tevékenység végzéséhez szükséges engedélyeket. A lordok külön figyelmet fordítanának a hatóságok képzésére is, hogy a rendőrök a drónokra vonatkozó jogszabályok ismeretében igazoltathassák a repkedni vágyókat.

Címkék: EU Anglia Jogszabály

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr677479274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása