DrónVilág

perceptiv_shift_2

Aki próbált már drónra rögzített kamerával minőségi légifelvételeket készíteni, az pontosan tudja, mennyire nem egyszerű mutatvány ez. Az apró jármű irányítása önmagában is kihívás, hát még ha közben egy mozgó célpontot szeretnénk folyamatosan a kamera fókuszában tartani! Nem véletlen, hogy az ilyen összetett feladatokat profi filmstúdiók sokszor két pilótával oldják meg, ahol egyikük a drón, míg társa a kamera és/vagy gimbal mozgását irányítja.

3DR_Iris_plus_2

Tavaly egyes gyártók az automatikus követő funkció (follow-me) kifejlesztésével próbáltak könnyíteni a pilóták helyzetén, az első ilyen tuninggal érkező gép volt az Airdog, a Hexo+ és a 3DR Iris. A megoldás azóta minden nagyobb gyártónál elterjedt, ma már szinte alapfunkciónak számít, viszont van vele néhány probléma. A follow-me funkció kivétel nélkül GPS vagy Wifi alapú, ami egyes körülmények közt – például zárt helységben - nem mindig működik zavartalanul. Emellett a követendő célpontnak folyamatosan viselnie kell valamilyen jeladót (okostelefon, karóra), ami eleve kizárja teszemazt egy elefántcsoport automata követésének lehetőségét.

perceptiv_shift_4

Az amerikai Perceptiv Labs most olyan kiegészítővel rukkolt elő, ami kizárólag vizuális alapon képes felismerni az általunk kijelölt objektumot. A Shift egy apró szenzorból és egy fedélzeti számítógépből álló rendszer, az egész nem nyom többet 200 grammnál és ebbe már a saját erőforrása is beletartozik. Előbbit a drónunkra rögzített kamerára helyezzük, utóbbit a vezérlést irányító auto-pilot rendszerhez csatlakoztatjuk és gépünk máris készen áll bármilyen célpont önálló követésére.

perceptiv_shift_1

A tablet-en megjelenített képen csak rá kell böknünk a célpontra, a Shift szenzora onnantól kezdve folyamatosan leköveti mozgását és annak megfelelően mozgatja drónunk kameráját, állítja fókuszát. A pilótának így elég a drón irányítására fókuszálnia, nem kell attól tartania, hogy valami lemarad a lencsevégről. A felvétel alanyának sem szükséges viselnie bármilyen kütyüt, sőt, a Shift bizonyos határokon belül egyszerre több célpontot is képes követni és a kamera fókuszában tartani.

perceptiv_shift_3

A Shift egyelőre DJI és 3DR drónokkal kompatibilis, de lényegében teljesen platformfüggetlen, úgyhogy idővel bármilyen drónra ráeszkábálhatjuk majd. Az akkumlátora 1 órát bír, ami jóval több, mint egy átlagos kopter üzemideje. 600 dolláros bevezető áron már előrendelhető, szállítása ősztől esedékes.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr337479270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása