DrónVilág

tekever_mind_control_2

Szimulátorban már sikerült bebizonyítani, hogy a gondolatok által vezérelt repülés lehetséges – számolt be róla a BBC egy lisszaboni bemutató kapcsán. A Tekever irányításával futó, Brainflight nevű program keretében azt vizsgálják, miként működhet a gondolatok által vezérelt repülés, mert ezzel a módszerrel a légitársaságok rengeteg pénzt spórolhatnának pilótái kevésbé lennének leterhelve és "a biztonság is javulna".

A portugál fővárosban tartott szimulátoros bemutató során egy Diamond DA42 osztrák könnyű repülőgép mellett drónok irányítását demonstrálták a pilóták, azt viszont a kutatók nem árulták el, hogy ezt mennyi ideig kellett gyakorolniuk előtte. Két dolog ugyanakkor bizonyosságot nyert: az agyhullámok mérésén alapuló rendszer működőképes, de nem lesz az a repülőgép kapitány, aki sapkáját hajlandó lenne lecserélni egy ilyenre:

tekever_mind_control_1

Jóval konszolidáltabb formatervezéssel rukkolt elő a kaliforniai Puzzlebox, akik nem rögtön egy böhöm utasszállító gondolatokkal történő irányítását tűztek ki célul maguk elé, viszont a headset-jük egy magunk fajta földi halandó számára is elfogadhatónak tűnik.

puzzlebox_orbit_2

Ja, és a Puzzlebox nem szimulátorokkal büszkélkedik, hanem egy “hús-vér”, Orbit névre keresztelt mini helikopterrel, ami a védőkeret mellett persze némi szoftveres átalakításon is átment. A végeredmény remélhetőleg nem egy hatalmas fake egészen lenyűgöző:

Arra ugyan kicsi az esély, hogy az idei Sziget fesztiválon zsebredugott kézzel és koncentrációtól megfeszült arccal járkáló műszakis hallgatókkal találkozunk, akiknek minden lépését egy drón figyeli a levegőből; de a multirotorokat eddig is fenntartással fogadó, klasszikus RC szerelmesei számára a táv feleslegessé válása újabb övön aluli ütésnek bizonyulhat.

puzzlebox_orbit_1

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr907479268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása