DrónVilág

drone_conference_budapest_logo

Egy héttel ezelőtt került megrendezésre a Budapest Drone Conference, melynek fő célja a kis méretű, pilóta nélküli légijárművek használatához kapcsolódó magán- és adatvédelmi kérdések boncolgatása volt. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság által összehívott, két napos brainstorming keretében hazai és nemzetközi adatvédelmi biztosok, légügyi és műszaki szakértők, iparági képviselők tartottak prezentációkat, de képviseltette magát az NKH Légügyi Hivatal, a belügy, a külügy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság…egyszóval mindenki, aki érintettnek érezte magát a drónok kérdéskörében vagy legalábbis hajlandó volt végighallgatni az első napot egy dunai gálavacsora reményében.

drone_conference_budapest_2015_1

Hogy a két napos fejtágításról mi csak most számolunk benne, annak több (banális) oka van. Előre bocsátjuk, a DrónVilág több média-sorstársához hasonlóan nem tudott személyesen részt venni a konferencián. Sajnos úgy tűnik, a jogalkotók és a jogszabályok érintettjeinek, azaz a drón-használók csoportja között még mindig elég nagy a szakadék, előbbiek nem kezdeményeznek érdemi párbeszédet a (fél)hivatalos civil szervezetek, társaságok képviselőivel. Ami a mostani konferencia pozitívuma, hogy a fentiek ellenére két jelentős civil fórum, a Drone Hungary és az FPV Egyesület is képviselni tudta a felhasználókat, ami hatalmas előrelépés az elmúlt évekhez képest, amikor gyakorlatilag csak egyenruhás és aktatáskás szakértők jelentek meg ilyen jellegű rendezvényeken.

drone_conference_budapest_2015_2

Egy nagyobb projektmunka során, a célkitűzést követően általában három dolgot szokás meghatározni: ki, mit és mikorra fog elkészíteni. A konferencián elhangzottakat röviden úgy lehetne összefoglalni: mindenki rendkívül fontosnak tartja a drónok szabályozását és az ilyen eszközökkel begyűjtendő adatokat ellenőrzését, de a kérdéskör annyira összetett, hogy megtippelni sem merik, mikorra lesz ebből konkrét törvény. Sajnos az sem derült ki, a most összegyűlt hivatalos szervezetek milyen lépéseket fognak tenni a közeljövőben és hogyan hangolják össze munkájukat. De van még fél évünk a következő konferenciáig, ott majd kiderül, ki hova jutott.

south_park_drone

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr17479256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása