DrónVilág

smart_parking_siemens_3

A legtöbb autós gyakran kényszerül abba a frusztráló helyzetbe, hogy szinte több időt tölt a parkolóhely keresésével, mint magával az utazással. Erre a problémára kínál megoldást egy massachusettsi egyetem diák koncepciója, mely szerint a jövőben drónok figyelnék az utcákat vagy nagy áruházak parkolóit és tájékoztatnák az autósokat a megüresedő helyekről. Amir Ehsani Zonouz “okosparkolásnak” (Smart Parking) keresztelt ötlete első helyen végzett a Siemens által meghirdetett Mobility IDEA innovációs versenyen.

smart_parking_siemens_2

Az Amir által megálmodott rendszerben több, egymással összeköttetésben álló, mégis autonóm közlekedő kvadkopter követné figyelemmel adott terület forgalmát és egy képelemző algoritmus segítségével felismernék a megüresedő helyeket. A drónok az autók navigációs rendszerén vagy mobilalkalmazáson keresztül kommunikálnának a sofőrökkel és vezetnék el őket a legközelebbi szabad parkolóhelyhez, akik így időt és üzemanyagot spórolhatnak.

smart_parking_siemens_1

A drónok a sofőrök által megadatott adatok alapján egyéb paramétereket, például mozgássérült parkolóhelyre való jogosultságot vagy az autó méretét is figyelembe vennék. A futurisztikus megoldás, bár látványos, széles körben való elterjedése erősen kérdéses. Fedett parkolóházban a gyenge GPS jel és az alacsony belmagasság nem teszi lehetővé a drónok repkedését, de szabadtéri használatukat is erősen korlátozzák a fizikai tényezők, vagy az időjárás.

smart_parking_siemens_4

Egy adott parkolóhely szenzorral történő felszerelése és navigációs alkalmazásokkal történő összekötése viszont remek ötlet. El tudnánk képzelni egy olyan rendszert, amely felismeri a mozgássérült helyre bepofátlankodó terepjárót és már küldi is a rendszámot a mikuláscsomag-gyárba.

smart_praking_siemens_5

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr557479248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása