DrónVilág

dron_legihalasz_haloValószínűleg Önben is, kedves olvasó, felmerült már a kérdés, vajon mi történik a GPS jelvesztés vagy egyéb technikai malőr következtében elszabadult kopterekkel? Az önállósult drónok problémája bizony sok fejtörést okoz az UAV-k légtérbe történő biztonságos integrációjával megbízott szakembereknek, hiszen egy-egy magányosan kószáló jószág komoly veszélyforrást jelenthet.

Hasonló gondot jelentenek a tiltott területre, például reptér közelébe merészkedő drónok, mint ahogy az alábbi, nagy felháborodást kiváltó eset is mutatja:

A francia M.A.L.U. (Mission Aérienne Légère à Organisation Unique) csapata egyedi megoldást dolgozott ki a pilóta-vesztett vagy lezárt légtérbe merészkedő drónok semlegesítésére. Hexakopterükre egy hálót rögzítettek, amellyel némi gyakorlást követően könnyűszerrel begyűjthetik áldozataikat.

A módszer első ránézésre kissé körülményesnek, de hatékonynak tűnik, elképzelhető, hogy a légtér biztonságáért aggódó repterek és egyéb ipari cégek hamarosan hivatásos légihalászokat fognak alkalmazni a nem kívánatos látogatók elfogására. Sajnos az sem kizárt, hogy egyesek így próbálnak majd meg csúcsmodell koptereket lopni maguknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr547479236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrew Summer 2015.01.27. 18:55:55

Erősen kétlem, hogy a módszer alkalmas lenne a célra. A filmen egy helyben lebegő dróncikra startolt rá az elfogó. Azonban, ha gyorsan mozgó drónra vadászik, a háló miatt esélye sem lesz követni a vadat. A repteres felvételt készítőt gondolom ivartalanították?

Jani 2015.02.21. 23:44:37

Szuper! Jöhet a Need For Speed: Hot Pursuit - Drone Edition! Szerintem a legtöbb pilóta könnyedén kitérhet a befogók elől, kivéve ha FPV-n repül és hátulról kapják el. Tanulság: drónra is kell visszapillantó tükör!

Anti-drón pajzs védte az idei Boston maraton résztvevőit | DrónVilág 2015.04.21. 09:01:39

[…] De vajon az azonosítást követően hogyan lehet eltávolítani a légtér nem kívánatos behatolóit? A Drone Shield erre a célra fejlesztette ki hálóvető pisztolyát, amivel egy 5-10 méteres távolságban lebegő kopter viszonylag könnyedén leszedhető. A módszer meglehetősen kezdetleges, egy nagyobb távolságban lévő vagy gyors mozgást végző drón ellen bizonyára nem túl hatékony, de akkor még mindig segítségül hívhatjuk a francia lepkegyűjtőket. […]
süti beállítások módosítása