DrónVilág

drone_forest_5

A pilóta nélküli légi eszközök használata az erdőterületeken végzett leltárok és egyéb felmérések minden eddiginél pontosabb és jelentősen kibővült hatókörű elvégzését teszi lehetővé - írja honlapján a német LIGNA Erdészeti és faipari kiállítás. A modern technológia természettel való találkozásáról az Erdő-Mező Online is beszámol, mint a hazai erdőgazdálkodás egyik ígéretes megoldása.

drone_forest_3

A légifelvételek használata nem újkeletű dolog, évtizedek óta nagy segítség erdőleltár készítésénél, katasztrófák utáni károk feltérképezésénél, vadállomány felmérésénél. A rendkívül idő- és emberi erőforrásigényű földfelszíni terepfelmérések, valamint a költséges, személyzettel ellátott repülőgépekből végzett madártávlati felmérésekkel szemben a drónok számos előnyt kínálnak:  a képekhez gyorsan hozzá lehet férni, ami lehetővé teszi a különböző feladatok rugalmas és gyors megtervezését; alacsony repülési magasságuknak köszönhetően sűrű felhőréteg alatt is képesek elvégezni a feladatot. A csendes és energiatakarékos elektromos motorok nem csupán környezetbarátok, de a zajkibocsátást is minimálisra csökkentik, ami ebben a környezetben különösen fontos.

drone_forest_2

A továbbított élő, digitális képekhez földrajzi hivatkozást lehet hozzárendelni, vagyis azokat pontosan be lehet azonosítani a földrajzi koordinátákkal. Ez lehetővé teszi bármely lefényképezett objektum pontos helyzetének meghatározását, vagy háromdimenziós felszíni modellezés elkészítését. A drónok az erdőgazdálkodási szakemberek számos más feladatában nyújtanak segítséget: fák vagy egyéb  növények egészségi állapotának elemzése, fertőzések korai felismerése, nedvességtartalom meghatározása, holtfa mértékének a feltárása, víz- vagy jégkárok gyors felmérése válik jelentősen egyszerűbbé az ilyen eszközök használatával.

drone_forest_4

Az infravörös képek és az NDVI (vegetációs index, adott terület vegetációs aktivitását kifejező érték) fotók kombinációjával mérhetővé válik a növények növekedése, a vegetáció mértéke és a biomassza-termelés. Az erdők állapotának lefényképezése lehetővé teszi az újraerdősítési projektek részletes tervezését, a telepítendő növények mennyiségének, helyének és sűrűségének precíz meghatározását.

drone_forest_1

Az eredeti cikk fordítását végezte: Kocsi István mezőgazdasági szakfordító

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr867479212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SilaS 2015.01.18. 21:32:20

FYI http://fbsc.hu/index.php/hu/galeria/erdeszet
süti beállítások módosítása