DrónVilág

france_nuclear_drone_2

A nemzetbiztonsági és -védelmi titkárság egymillió eurós kutatási programot indít kis méretű drónok észlelésére és elhárítására - számol be róla az MTI. A programot csütörtökön jelentették be, miután októberben több alkalommal ismeretlen, pilóta nélküli repülők jelentek meg atomerőművek közelében. Eddig mintegy húsz létesítmény közelében észleltek drónokat, valamennyi este 7 és éjfél között, vagy kora reggel repült át a zárt területek fölött. A hatóságok nem tudták azonosítani a gépek irányítóit, és az sem biztos, hogy ezek összehangolt akciók voltak-e. Ugyanakkor hangsúlyozták, a nukleáris létesítmények biztonságát nem fenyegetik az apró repülőgépek.

A titkárság most a kereskedelmi forgalomban kapható pilóta nélküli, kis méretű repülőgépek észlelésére és elhárítására alkalmas technikai eszközök fejlesztése mellett döntött. A tanulmányok és kutatások eredményeit Franciaország "megosztja majd európai partnereivel, akik szintén ki vannak téve azoknak a veszélyeknek, amelyeket a drónok törvénytelen használata okoz" - hangsúlyozta a hatóság.

france_nuclear_drone_1Természetesen ismét napirendre került a civil felhasználású drónok használatára vonatkozó jogszabályokkal kapcsolatos kérdéskör, a hatóság a jövőben erre és a nukleáris létesítmények védelmére vonatkozó jogi keretek módosítására is javaslatot akar tenni. Franciaországban - ahol 19 atomerőműben 58 reaktor működik - nukleáris létesítményeket öt kilométeres körzetben és ezerméteres magasságig tilos repülővel megközelíteni. A törvény megszegői jelenleg egy év szabadságvesztéssel és 75 ezer eurós pénzbüntetéssel sújthatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr217479198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása