DrónVilág

aermatica_anteos_1

Vasárnap Rómában mutatták be azt a kvadkoptert, amely évente több ezer emberéletet menthet meg a mérgezéstől. Az akár 20-30 százalék azbesztet is tartalmazó tetőpala a '80-as évekig az egyik legelterjedtebb tetőfedési anyag volt, napjainkban még mindig rengeteg lakóházat és ipari épületet fed.

azbeszt_teto

Az Aermatica pilóta nélküli légijárművek gyártásával foglalkozó cég drónja, az Anteos hiperspektrális kamerával a fedélzetén végzett tesztrepüléseket Olaszország fővárosában, a szenzornak köszönhetően pedig könnyedén sikerült meghatározni azokat az épületeket, amelyek tetőszerkezete sürgős cserét igényel.  Az észak-olaszországi  kisvárosból érkező vállalkozást az Olasz Nemzeti Kutatási Tanács kérte fel a közös munkára, a projektet a Római Környezetügyi Intézet is nagy érdeklődéssel kísérte.

aermatica_anteos_3

A jellegzetes külsejű, karjaiban meghajló Anteos két kilogrammos hasznos teherbírásra képes, egy feltöltéssel 25 percig tud a levegőben tartózkodni és 90%-os páratartalom illetve 20 km/órás széllökések mellett is stabilan üzemel. Az általa hordozott hiperspektrális távérzékelő az egyes anyagok, ásványok különböző fényvisszaverési tulajdonsága alapján térképezte fel a kijelölt terület lakóházainak tetejét.

hyperspectral_oceanoptics

Az elkészült spektrális képet a Tanács szakemberei  vizsgálták és mutattak rá azokra a pontokra, ahol az azbeszt jól láthatóan jelen volt. Az eljárás jelentősen gyorsabb és költséghatékonyabb, mintha hagyományos repülőkről végeznék, így a jövőben ezzel a módszerrel jelentős összegeket spórolhat meg a város. A drón várhatóan jövő év tavaszától kezdi meg rendszeres szolgálatait.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr27479190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jaylen 2015.05.04. 07:03:13

Thanks alot - your answer solved all my problems after several days stilggurng
süti beállítások módosítása