DrónVilág

unmanned_systems_canada_logo

November végén új, a pilóta nélküli légijárművek használatát egyszerűsítő előírások lépnek érvénybe – jelentette be a Transport Canada a helyi szövetség, az Unmanned Systems Canada  éves konferenciáján. A jelenlegi jogszabály értelmében a 35 kilogrammnál nehezebb, illetve kereskedelmi céllal történő drón-használathoz engedélyre  van szükség, melyet 20 nappal a tervezett felszállás előtt kell benyújtani.  Ez rövid időn belül ahhoz vezetett, hogy a hatóságot elárasztották a kérelmek: míg 2010-ben mindössze 66 megkeresés érkezett, idén már 914-nél jár az engedélyre várók száma.

transport_canada

Martin J. Eley civil légtérhasználatért felelős igazgató elmondta, jövő hónaptól kezdve a 2 kilogrammnál könnyebb drónok használatához nem lesz szükség külön engedélyre, mindössze a hatóságot kell értesíteni és néhány alapvető szabályt betartani. Ezek közé tartozik, hogy a járműnek mindvégig a földi irányítást végző személy látóterében kell maradnia, nem emelkedhet 300 láb fölé és repterek közelében tilos használni.

microdrones_md4_1000_1

A 25 kilogrammos súlyhatár alatt sem kell majd feltétlenül engedélyt kérni, de lesz további harminc feltétel, ezek a Transport Canada honlapján hamarosan elérhetőek lesznek. 25 kg felett viszont a mostanihoz képest szigorúbb eljárás lép életbe, továbbra is szükség lesz a Travel Canada különleges engedélyére, melynek illetéke egyéni felhasználók esetében 5000, cégek számára 25 000 dollár. Ha valaki nem tesz eleget a jogszabályi kötelezettségeknek, akár 15 ezer dollárros bűntetés is kiszabható rá.

skycatch_1

Ami még lényeges változás, hogy 25 kilogrammig hobbi ÉS üzleti célra is felhasználhatóak lesznek a drónok. Ezzel a lépéssel a hatóság számtalan vállalkozásnak ad szabad utat, ami jelentős előrelépés a világ többi országához képest és a szakértők komoly gazdasági előnyt látnak benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr357479184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása