DrónVilág

mission_critical_nov_2014

Negyedévente jelentkezik robotikai szaklappal az AUVSI, a Pilóta Nélküli Járművek és Rendszerek Nemzetközi Szövetsége, a magazin elektronikus formában bárki számára ingyenesen elérhető. Mivel egyre többször szerepelnek benne drónokkal kapcsolatos cikkek, ezekből szemezgettünk most. Akit a részletek is érdekelnek, az angolul elolvashatja a teljes újságot itt.

3DR_X8_2.jpg

A 3D Robotics tovább csiszolgatta legújabb modelljét, ennek eredményeként az Iris+ kvadkopter most már kompatibilis az androidos okosórákkal. Látszik, hogy a cég, melynek befektetői közt immáron a Virgin Group tulajdonosát, Richard Bransont is megtaláljuk, mindent megtesz azért, hogy a decemberi csúcsszezonban eredményesen szerepeljen a 750 dollárért kínált Iris+. A cikk is inkább marketing célokat szolgál.

3DR_Iris_plus_1

A Mission Critical-ban megismerkedhetünk egy másik kaliforniai vállalkozással, a Skyworks Aerial Systems-el, akik a drónok beltéri használatára specializálódtak. A legtöbb UAV szolgáltatóval ellentétben ők fedett vagy zárt helységben történő alkalmazások lehetőségeit vizsgálják, ami már csak azért sem elhanyagolandó ötlet, mert így szinte teljesen mentesülnek a szigorú tengerentúli szabályozások alól – azok ugyanis egyelőre csak a szabadtéren végzett repülésekre vonatkoznak.

skyworks_aerial_systems_quark_2

Legújabb projektjük egy hatalmas vízerőmű, a Hoover Dam (Hoover-gát) csatornáinak feltérképezése. Az igen fontos ellenőrzést az erőmű üzemeltetői jelenleg hajókról végzik, de olyan macerás, költséges és veszélyes, hogy csak hét évente egyszer vállalkoznak a feladatra. Ezt most a SAS saját fejlesztésű Qua.R.K. kvadkoptere fogja elvégezni, fedélzetén lesz infrakamera és dolgoznak egy valós idejű 3D térképalkotó szoftveren is, bár ez utóbbi adatainak feldolgozásához olyan óriási kapacitásra lenne szüksége, hogy még egy távoli számítógépnek is komoly kihívás lenne, nemhogy a drón fedélzeti egységének. Ja, és készül már a hat rotoros modelljük, a HULC.

skyworks_aerial_systems_quark_1

Kapunk még egy két oldalas értekezést a drónos csomagszállításban rejlő lehetőségekről és az ezzel kapcsolatban jelenleg zajló kísérletezgetésekről, de túl sok új információra ne számítsunk. Az Amazon, a DHL és a Matternet már korábban bemutatott projektjeinek áttekintése után a legfontosabb konklúziót Chris Anderson, a 3D Robotics vezérigazgatója mondja ki, aki szerint sokkal több értelme van a drónok mezőgazdasági felhasználására fókuszálni. Legalább akkora piaci lehetőség, viszont jóval kisebb a humán faktor, így sokkal könnyebb a biztonságos használat feltételeit megteremteni.

agriculture_drone_1

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr437479178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása