DrónVilág

hollywood_drone

Megtörni látszik a jég Amerikában, az FAA újabb hat cégnek adott engedélyt drónok kereskedelmi célú alkalmazására. Félreértés ne essék, a távirányítású, kamerával felszerelt multirotorok már jó néhány éve a forgatócsoportok elengedhetetlen kellékeit képezik, de csak külföldön használhatták, lévén az Amerikai Légügyi Hatóság érvényben lévő tiltása alól a filmipar sem volt kivétel – egészen tegnap délutánig.

Az FAA döntése értelmében hat cég kapta meg az engedélyt - szemben a hazai sajtóban megjelent héttel -, a Flying-Cam Inc. dolgozói nem bonthattak pezsgőt. Részükről ugyanis még hiányzik néhány dokumentum, ami valljuk be, elég nagy baki az idei drón-oszkár nyerteseitől. Amerikában eddig mindössze egyetlen projekt rendelkezett ilyen mentesítéssel, ahogyan arról korábban beszámoltunk, a BP június 10-én kapta meg a feljogosítást az Aerovironment PUMA típusú drónjának használatára.

aerial_mob_drone

A legnagyobb hollywoodi filmstúdiókat tömörítő Motion Picture Association of America idén júniusban fordult hivatalos petícióval a hatósághoz. Ebben a szövetség hét, drónokkal történő légifelvételek készítésére szakosodott cég számára kért engedélyt, hogy tevékenységüket haszonszerzési céllal kezdhessék meg. Beadványukban a gazdasági előnyök ecsetelése mellett azzal érveltek, a forgatások szigorúan ellenőrzött területeken folynak, így a drónok biztonságos alkalmazását könnyebben tudják garantálni.

vortex_aerial

Az FAA engedélye mellé természetesen komoly feltételrendszer kapcsolódik: minden egyes drónnal történő forgatást be kell jelenteni, az eszközt ellenőriztetni, az irányító személyzet számára kötelező a pilóta képesítés, a látótávolságon kívüli és éjszakai használat tilos...és még sorolhatnánk, lesz itt papírmunka bőven. A filmeseken kívül még rengeteg más szervezet nyújtott be igénylést hasonló felmentésért: az Amazon mellett hírügynökségek és mezőgazdasági vállalkozások tömkelege reménykedik az FAA pozitív visszajelzésében – de vajon melyik szektor lesz a következő nyertes?

movie_drone

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr547479130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tovább bővült a kiválasztottak köre | DrónVilág 2014.12.17. 10:40:55

[…] pozitív elbírálásban részesültek. Mint ismert, a Hivatal legutóbb szeptemberben adott hírt hasonló döntésekről, akkor hollywoodi filmstúdiók  kaptak engedélyt drónokkal történő forgatásra. A mostani […]
süti beállítások módosítása