DrónVilág

3DR_Iris_plus_1

Lassan véget ér a nyári uborkaszezon, a 3D Robotics több újdonsággal  jelentkezett szeptemberben. Mindenekelőtt bemutatták az Iris felturbózott változatát, mely a világ első „follow me” technológiájával felszerelt hobbi-drónjaként került beharangozásra. Ez persze nem teljesen igaz, korábban a Hexoplus és az Airdog készítői is jelentkeztek már hasonló megoldással. Mindenesetre a trend egyértelmű: a szabadidős felhasználású drónok piacán a GPS-es okostelefon vagy karóra alapján a felhasználót automatikusan követő szerkezeteké a jövő. Ugyanez a funkció segíti a drónt abban, hogy kamerájával folyamatosan az általunk megadott célterületet vagy személyt filmezze.

3DR_Iris_plus_2

A kamera nélkül 750 dollárért (~180e forint) kínált Iris+ csak Android alapú eszközökkel kompatibilis, viszont a gyártó  DroidPlanner nevű alkalmazásával Windows és Linux környezetben is megrajzolhatjuk előre a berepülendő útvonalat. A külsőt illetően szintén történtek újítások, könnyebb karokat és lábakat, LED helyzetjelző fényeket és a vásárló által egyszerűen felszerelhető propellereket kapott a drón. Üzemidejét sikerült feltornászni 15-20 percre, persze ez még mindig kevés a család egész délutános lekötésére.

Mindeközben Chris Anderson vezérigazgató egy Intel-el történő megállapodást jelentett be, ennek keretében a két cég közösen folytatja az Edison mikroszámítógép fejlesztését. A bélyeg méretű eszköz állítólag nagy durranás lesz a fedélzeti számítógépek területén, teljesítményét az asztali számítógépek kapacitásához hasonlítják.

intel_edison

A 3DR szándéka szerint a következő generációs autopilot rendszerük már az Edison-on fog futni, aminek köszönhetően drónjaik már a fedélzeten minden eddiginél bonyolultabb képalkotói, távérzékelési illetve mesterséges intelligenciával kapcsolatos műveleteket fognak tudni elvégezni. A cég rögtön demonstrálta, mit jelent mindez a gyakorlatban: az Edison-Pixhawk robotpilóta-Iris+ kombóval a drónnak nincs szüksége a GPS jelekre, pusztán vizuális alapon képes felismerni és követni felhasználóját.

Hogy a 3DR helyes utakon jár, mi sem bizonyítja jobban, hogy nemrég a Forma 1 korábbi csapattulajdonosa, Richard Branson látta vendégül drónjaikat. A multimilliárdos karibi magánszigetén készült felvételektől még maga a tulajdonos is lázba jött, pedig ha valaki, akkor ő már tutira unja a paradicsomi környezetet.

3DR_richard_branson

Állítólag Chris Anderson annyira meggyőzően beszélt Richardnak a drónok szerteágazó alkalmazási lehetőségéről, hogy nem kizárt, a már 400 céget magába tömörítő Virgin Group hamarosan újabb taggal bővül.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1007479116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megjelent a Mission Critical novemberi száma | DrónVilág 2014.11.10. 11:45:49

[…] hogy a cég, melynek befektetői közt immáron a Virgin Group tulajdonosát, Richard Bransont is megtaláljuk, mindent megtesz azért, hogy a decemberi csúcsszezonban minél eredményesebben szerepeljen a 750 […]

Repülés közben vált alakot a DJI legújabb drónja | DrónVilág 2014.11.13. 14:44:16

[…] sokan azt várták, a shenzeni székhelyű cég bedob majd egy könnyű, kompakt kis gépet és Iris-estül, Bebop-ostul letarolja a karácsonyi piacokat, de nem. Az Inspire 1-es egy kifejezetten […]
süti beállítások módosítása