DrónVilág

ch_4_rainbow_2

Sikeresen teljesítette első hadgyakorlatait a Cai Hong-4 felderítő és támadó drón - érkezett a hír a Rainbow UAS család fejlesztőjétől, a Kínai Űrrepülési és Aerodinamikai Akadémiától (CAAA). A CH-4 legutóbb augusztus végén, a Tianjin Nemzetközi UAV és Modellrepülő kiállításon bukkant fel, közvetlenül azt követően, hogy részt vett egy Mongóliában tartott katonai hadgyakorlaton. A drón nemrég nagy hatótávolságú rakétákkal felszerelve teljesített missziókat, célpontjait másfél méteres pontossággal lőtte ki és egyéb felderítési-megfigyelési feladatokat is sikerrel látott el.

ch_4_rainbow_3

A Rainbow-4 néven is ismert, 9 méteres törzzsel és 18 méteres szárnyakkal rendelkező gépet 2012 novemberében, a China Airshow-n mutatták be először. Külsőre igencsak hasonlít az amerikaiak MQ-9 Reaper-ére, utóbbi V alakú vezérsíkja alatt látható plusz szárnyacska és némileg magasabb „homloka” jelentik a fő különbséget. Idén év elején az első algériai tesztrepülések nem sikerültek túl fényesen, néhány hónapon belül kettő is lezuhant Tindouf illetve Ain Oussera közelében.

ch_4_rainbow_1

Készítői előszeretettel hasonlítgatják össze a Cai Hong-4 és a Reaper adatai, ezekben ugyanis a kínai drón valóban erősebbnek tűnik: közel 350 kilogrammos teherbírás, 8000 méteres repülési magasság és 38 órás üzemidő, 3500 kilométeres hatótávolság. Szembetűnő viszont a Reaper támadási sebességben mutatott fölénye: 740 km/óra szemben a CH-4 236 km/órájával! Ráadásul a Reaper méreteiben pontosan annyival kisebb, mint amennyivel nagytestvére, az MQ-9 Predator felülmúlja a CH-4-est. Ez utóbbival összehasonlítva pedig az amerikai drón bizony jóval "veri" a kínaiak üdvöskéjét.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr797479114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása