DrónVilág

law

A Nemzeti Közlekedési Hatóság legutóbb májusban tartott kerekasztal-beszélgetést a pilóta nélküli légijárművek hazai integrációjáról, akkor június végére ígérték az ezzel kapcsolatos szakmai anyag elkészítését. Augusztus közepén még mindig nem kaptunk hírt a külön munkacsoport által készítendő műről, ezért felkerestük a Hatóság kommunikációs osztályát. Azt szerettük volna megtudni, hogyan állnak a munkálatok, mikorra várható az a bizonyos szakmai anyag?

nkh_logoAz NKH válaszleveléből kiderül, júliusra elkészült egy „munkapéldány”, mely tartalmazza a kezelőkre, légijárművekre,  légtérhasználatra, valamint a kereskedelmi tevékenységhez szükséges feltételeket. A hobbi és kereskedelmi célú alkalmazást szabályzó dokumentum elkészítése azonban „több fázisban zajlik”, jelenleg a drónok alkalmazásában érintett más szervezetekkel és hatóságokkal történő egyeztetések folynak.

budapest_dron

A legtöbb fejtörést a drónok kategorizálása illetve a házilag barkácsolt repülők minősítési eljárásának, tanúsításának szabályozása jelenti. A hatóság tervei között szerepel továbbá, hogy szakmai segítséget nyújt a pilóta nélküli légijármű kezelői oktatások beindításához, valamint hivatalos modell repülőterek létrehozásához. A végleges jogszabály elkészültéig minden légtérhasználati kérelmet egyenként bírálnak el, úgyhogy aki drónt szeretne reptetni, az ezekhez tartsa magát. Az NKH teljes válaszlevelét ITT elolvashatja.

Címkék: Magyar Jogszabály

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr967479102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrew Summer 2014.08.27. 20:02:44

Készül a "dróntörvény"???? http://spektivklub.hu/termeszetfotozas.htm#3_20140827210103

Andrew Summer 2014.09.18. 13:00:20

Megkerestem a Hivatalt a hobbi célú drónok ügyében. A kivonatos választ közreadom, hogy a kellemetlenségeket elkerülhessük: "Hivatkozással a lenti email-ben leírtakra, a pilóta nélküli légijárművek használatára vonatkozóan az alábbiakról tájékoztatom: Minden pilóta nélküli légijármű – függetlenül a felhasználás céljától – a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény hatálya alá tartozik. A pilóta nélküli légijárművek vonatkozásában egységes szabályozási háttér pillanatnyilag nem áll rendelkezésre, a kérdéses területet érintő jogszabály hatálybalépéséig – a jogalkotási folyamat részeként Hatóságunknál munkacsoport foglalkozik a szakmai háttér kidolgozásával – az ellenszolgáltatásért, illetve egyéb nem hobbi céllal végzett tevékenységekkel összefüggésben az átmeneti időszakban a Hivatal egyedi elbíráláson alapuló engedélyezési eljárást alkalmaz, a jelenleg hatályban lévő légiközlekedési jogszabályok figyelembevételével. A jelenlegi szabályozási keretek között Hatóságunk az emberek fölötti és az éjszakai repülést nem engedélyezi. Ami a kizárólag magáncélú – hobbi célú – felhasználást illeti, külön hatósági engedély beszerzését pillanatnyilag nem igényli. Ugyanakkor, a légijármű tulajdonosát teljes körű büntetőjogi felelősség terheli a használat során bekövetkező balesetekért, anyagi kár okozásáért, a légiközlekedés szabályainak megsértéséért. Ennek elkerülése érdekében, és figyelemmel az engedélyköteles tevékenységek végrehajtásának feltételeire, kifejezetten ajánlott az eszközt a tulajdonos birtokában lévő területen használni, a más természetes vagy jogi személy tulajdonában lévő, illetve közterületeket elkerülni, az emberek fölötti repüléstől pedig szigorúan tartózkodni."

UAV konferenciát rendeztek Budapesten | DrónVilág 2014.10.29. 18:16:56

[…] is. Ez egyrészt előrelépés az NKH munkacsoportjának júliusra ígért, de aztán mégsem elkészülő szabályaihoz képest, az uniós döntésekre való várakozás viszont egy nem túl bíztató, új […]
süti beállítások módosítása