DrónVilág

law

A képviselők egyhangúan megszavazták a pilóta nélküli légijárművek használatára vonatkozó törvényt, amely július közepétől lép hatályba. Ennek értelmében módosul a 29/1997 Polgári Légiközlekedésről szóló rendelet, igaz, az uniós jogszabályokban várható változások miatt a most elfogadott előírások csak 2016. január 30-ig lesznek érvényben. Emlékeztetőül, a magyar hatóság júliusra ígérte első szakmai tanulmányának elkészítését.

A román tervezetet tavaly a Nemzeti Liberális Párt négy tagja nyújtotta be és nagy sikert aratott a házban, 311 igen mellett nem kapott egyetlen ellenszavazatot sem. Szakmai körökben ugyanakkor nagy visszhangot váltott ki az új törvény azon rendelkezése, mely szerint az 1 és 150 kilogramm közti UAV-k használatának feltétele mostantól a gép hatóságokhoz történő regisztrációja és kötelező biztosítás megkötése. Ugyanez vonatkozik az 1 kilogrammnál könnyebb, távirányítású légijárművekre, amennyiben az alkalmas videófelvétel készítésére vagy más adatgyűjtési feladat elvégzésére. Ezeket a kis méretű repülőket csak a pilóta látóterén belül szabad használni. A  150 kilogramm feletti össztömegű drónokra a mindenkori uniós jogszabályok vonatkoznak.

arca_air_stratoAz új törvény egyik legnagyobb hiányossága, hogy semmilyen szankciót nem fogalmaz meg a fenti szabályok esetleges megszegőivel szemben. Kritikusok szerint a kormány célja nem egy alapos, minden részletre kiterjedő jogszabály megalkotása volt, mindössze az egyre szaporodó légifelvételeket szerették volna valamilyen formában cenzúra alá vonni. Dan Sova közlekedésügyi miniszter egyébiránt pont ma jelentette be lemondását.

Címkék: EU Jogszabály

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr327479070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása