DrónVilág

rafael_maoz_1

Két nagyon hasonló, koaxiális platformra épült drónt mutatott be az izraeli Rafael és a kaliforniai Allied Drones. A Maoz és az Iris méretüknél fogva a könnyen hordozható és gyorsan bevethető taktikai VTOL-ok családját gazdagítják, de míg előbbit kifejezetten katonai célokra szánják, utóbbival a civil megrendelők felé is próbál nyitni a gyártó.A mindössze néhány kilós Maoz a szárazföldi egységek elengedhetetlen segítőtársa lehet. Összecsukva elfér egy 50*15 centis tokban, így a katonák felszerelésében akár több darab helyet kaphat. Az éjjellátó kamerával is felszerelt drón 15 perces üzemideje során 5 kilométeres körzetben tud hasznos légifelvételekkel szolgálni a harctéren elhelyezkedő objektumokat és ellenséges alakulatokat illetően. A Rafael adatai szerint személyeket 180, járműveket 400 méteres távolságból lehet a Maoz segítségével érzékelni, az azonosításhoz viszont már a célponthoz 60 méterre kell repülnünk vele.

allied_drones_hl12_iris_2

A HL12 „Iris” tervezése során a minél hosszabb üzemidő elérése volt a készítők fő célja, így jutottak el a koaxális dizájnhoz - ezt a megoldást egyébként a francia Infotron-nál láthattuk már. A két, egymással ellentétes irányban forgó rotor a hagyományos multirotoroknál állítólag 30%-al hatékonyabb meghajtóerőt biztosít. Az Iris motorja ráadásul benzinnel is működtethető, ennek is köszönhető, hogy repülési idejét sikerült két órára feltornászni. A 15 kilós drón 9 kilogrammos hasznos teherbírással büszkélkedhet, hatótávolsága 20 km, végsebessége eléri a 65 km/órát.

allied_drones_hl12_iris_1

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr47479068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása