DrónVilág

saturnus_titan_drone_2

Larry Matthies vezető űrkutató javaslatára elképzelhető, hogy a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal hamarosan egy drón segítségével próbálja meg felfedezni a Szaturnusz holdját. A körülbelül 10 kilós járművet a tervek szerint egy űrsikló vagy léghajó juttatná el a Titán közelébe, hogy ott az anyahajóról leválva landolhasson annak felszínén.

saturnus_titan_drone_3

A bolygó tudományos kutatás azért kiemelten fontos, mert belsejében fagyott állapotban megmaradhattak azok a kémiai anyagok, amik a Földön az élet kialakulásában szerepet játszottak, de egyszerű élet megjelenése sem kizárt. A Titán vizsgálata azonban nem egyszerű feladat, rendkívül sűrű légköre egészen a közelmúltig megakadályozta felszínének optikai vizsgálatát. Végül a Cassini űrszonda Huygens leszállóegysége 2005 januárjában ereszkedett le a holdra, de egy tervezési hiba miatt az általa rögzített tudományos mérések és képek nagy része nem jutott el a Földre.

saturnus_titan_drone_4

Larry szerint egy marsjáróhóz hasonló rover nem tudna mozogni a Titánon és egyékbént se járna be túl nagy területet, míg a „hagyományos” űrrepülő eszközök nem képesek elég közel repülni a felszínhez. Elképzelése szerint egy kis méretű drón szenzorokkal a fedélzetén minden eddiginél részletesebb képeket és térképeket készíthetne, majd több helyszínen landolva szilárd és folyékony mintákat venne. A kvadkopter ezek után visszatérne az anyahajóra leadni a begyűjtött adatokat és újratölteni akkumlátorait.

saturnus_titan_drone_1

A kutatók úgy vélik, az UAV technológiai fejlettsége mostanra érte el azt a szintet, hogy Larry ötlete megvalósítható legyen. A Huffington Post információi szerint a NASA máris 100 ezer dolláros keretet különítettek el a drón és szállító egységének tervezésére, de a projekt megvalósítását legkorábban 2040 környékére saccolják.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr227479064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása