DrónVilág

iran_drone_1

Két férfit vettek őrizetbe hétfőn a frankfurti reptéren, miután több tucat Németországban gyártott, pilóta nélküli rendszerek építéséhez szükséges motorokat találtak náluk. Az iráni és német állampolgársággal is rendelkező Iman J.L. jet-ski alkatrészeknek vallotta a nála lévő csomagok tartalmát, így próbálta megtéveszteni a vámkezelőket. Mint kiderült, saját tulajdonában álló cégén keresztül 2008 óta összesen 61 drón-motort csempészett ki Iránba, a hivatalos papírokon minden esetben jet-ski motorként tűntette fel szállítmányát.

A férfit a német külkereskedelmi törvények megszegésével vádolják, Irán ugyanis kísérleti atomprogramja miatt jelenleg kereskedelmi szankció alatt áll. A dolog pikantériája, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai, Németország, valamint amerikai és iráni tisztségviselők a héten Bécsben ülnek közös asztalhoz, hogy a közel-keleti ország atomprogramjáról és a szankciók könnyítéséről egyeztessenek.

iran_abibil_1

Szakértők szerint a férfinál talált motorok az Abibil 3 típusú drónhoz kellhettek. Irán nagy múlttal rendelkezik a pilóta nélküli légijárművek iparában, már az 1980-as iraki háború során készített saját drónokat. Az Abibil  a világ legelső drónjai közé tartozik, 1986-ban emelkedett a levegőbe, azóta is folyamatosan fejlesztik és gyártják. A közel-keleti ország napjainkban már egy tucat saját készítésű, közepes- és nagy hatótávolságú UAV-vel büszkélkedhet, melyek közül a legújabb a tavaly decemberben bemutatott Fotros.

iran_fotros_1

A katonai célokra készült repülők mellett szerencsére találunk békésebb ügyeket szolgáló drónokat is, a vizimentők munkáját segítő Pars például világszerte nagy népszerűségnek örvend, kereskedelmi forgalomba kerülését rengetegen várják.

rts_labs_pars

Címkék: EU Közel-Kelet Hadipar

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr477479058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása