DrónVilág

hexoplus_airdog_kozosFényképből, videóból manapság sose elég, bárhol járunk, azt szeretnénk megörökíteni és megosztani másokkal. A hagyományos módon, kitartott kézzel készített nyaralós képeinket lassan felváltják a tenyérnyi méretű, lebegő drónok fedélzetéről készített felvételek, így még mutatósabbá válnak a Maldív szigeteken / Thaiföldön / Lupán készített fotóink. Utóbbi technika egyetlen hátránya, hogy a kezünkben tartott távirányító képe jelentősen rontja az összképet. Szerencsére már nem sokáig: a héten két start-up vállalkozás is automata követő rendszerrel felszerelt multirotorral rukkolt elő, a 3D Robotics pedig kiadott egy hasonló funkciót a DroidPlanner 2.0 irányító szoftverére.

A Hexoplus és az Airdog kopterek hasonló elven működnek: a magunknál tartott GPS alapú jeladó – mely lehet akár az okostelefonunk is – segítségével a felettünk röpködő drón beméri pontos helyzetünket, követi mozgásunkat és fedélzeti akciókamerájával elképesztő menő kisfilmet forgat le rólunk. A masinák arra még nem képesek, hogy az útjukba kerülő akadályokat érzékeljék és kikerüljék, ezért erdei paintball-csatába nem ajánlott magunkkal vinni, de nyílt területen mindenképp jó mókának igérkezik.

hexoplus_2

Az Airdog-hoz egy okosórához hasonló, csuklóra rögzíthető, vízálló kontroller jár; a drón karjai és propellerei pedig behajthatóak, így könnyen összecsomagolható és szállítható. Jelvesztés esetén a kopter önállóan megáll és 30 másodperc után leszáll, vagy megadhatunk neki egy találkozási pontot, ahova magától visszatér. Ugyanezt teszi, ha akkumlátorai lemerülőben vannak, előtte jelez nekünk, nehogy nélküle fussunk tovább.

A Hexoplus remek 3D-s mobil alkalmazása segít beállítani az elkészítendő felvétel legfontosabb paramétereit, a követési távolságot, felvételi szöget és irányt. Ráadásul 70 km/órás végsebességre képes, így nem kell attól tartanunk, hogy lemarad a biciklitúrán. Igaz, üzemideje mindössze 15 perc, így túl messzire nem tud majd elkísérni minket.

airdog_2

Mindkét selfie-drón fejlesztő csapata a kaliforniai Palo Alto-ban dolgozik és a Kickstarter közösségi támogatói oldalon próbálják meg összegyűjteni a sorozatgyártáshoz szükséges kezdőtőkét. Nem állnak rosszul, a Hexoplus már a kívánt összeg négyszeresénél jár, de az Airdog is közel van a megcélzott 200 ezer dollárhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr417479060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Felpörögtek az események a 3D Robotics háza táján | DrónVilág 2014.09.12. 14:21:10

[…] beharangozásra. Ez persze nem teljesen igaz, korábban a Hexoplus és az Airdog készítői is jelentkeztek már hasonló megoldással. Mindenesetre a trend egyértelmű: a szabadidős felhasználású drónok […]

Walkera erőgép a láthatáron | DrónVilág 2014.10.06. 10:08:53

[…] igyekszik magára vonni a figyelmet. Egyrészt a Scout X4-be beépítésre került a napjainkban egyre népszerűbb follow-me funkció, az autonóm követés képessége, ami különösen az akciófelvételek […]
süti beállítások módosítása