DrónVilág

apm_workhorse_horsefly_1

Egy amerikai cég kombinálná teherautóit az Amazon csomagküldő drónjaival, ezzel csökkentve a fuvarozási költségeket. Az internetes áruház vezetőinek tavaly decemberben prezentált ötletével kapcsolatban több kritikát is megfogalmaztak már a szakemberek, például a drónok hatékonyságát illetően.

Mert bár a vevő gyorsabban hozzájut a megrendelt árucikkhez, és baromi menő, amikor egy multirotor zümmög be a kerítésünk felett, az apró repülőnek naponta legalább 120-150 csomagot kellene kézbesítenie ahhoz, hogy felvehesse a versenyt egy teherautóval. A fuvarozók ugyanakkor sok üzemanyagot takaríthatnának meg azzal, ha nem kellene minden egyes dobozka miatt letérniük a főútról, leparkolniuk a több tonnás áruval megpakolt teherautót, becsöngetni a házba és átadni a csomagot.

amazon_drone_delivery

A fenti problémát orvosolandó az elektromos járművek gyártásával foglalkozó APM és a Cincinnati Egyetem kutatói a légi és földi csomagküldési módszerek egy kombinált változatával kezdtek kísérletezni. Terveik szerint az APM csomagokkal megpakolt „Workhorse” (igásló) teherautóját egy „HorseFly” névre keresztelt, nyolc propelleres multirotor kíséri el útjaira. Adott szállítási cím közelébe érve a drón a megfelelő dobozkával a fedélzetén szállna fel, majd kézbesítés után visszatérne négykerekű bázisára. A megosztott munkavégzési módszerrel rengeteg idő és üzemanyag spórolható meg – az APM számításai szerint mérföldenként körülbelül 50 cent.

apm_horsefly_1

A HorseFly prototípusa több technológiai újítást tartalmaz, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a teherautó hatalmas akkumlátorának közelébe kerülve képes vezeték nélkül újratölteni magát. Nagy kihívást jelent a kiszállítandó dobozok mérete és súlya: a drónnak alkalmazkodnia kell a változó nagyságú és nehézségű csomagokhoz. Ezt a mérnökök egy vonalkód leolvasó rendszer segítségével oldották meg: az egyes matricákhoz tartozó csomagok paramétereit központi adatbázisban tárolják, melyekhez a HorseFly a kód leolvasásával jut hozzá.

vicc_amazon_dron

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr327479052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása