DrónVilág

drone_ban_south_africa_1

A héten több külföldi internetes magazin is arról számolt be, hogy a Polgári Légiközlekedési Hatóság azonnali hatállyal betiltotta a kamerával felszerelt modellrepülők és UAV-k használatát Dél-Afrikában. A SACAA ugyanakkor közleményében cáfolta a hírt, szerintük szó sincs a drónok betiltásáról, mindössze a jogszabályok hiánya miatt egy ideig senki sem kaphat engedélyt pilóta nélküli légijárműről történő képrögzítésre.

drone_ban_south_africa_2

A hír máris nagy port kavart az amatőr RC pilóták, profi stúdiók és médiacégek körében, akik különböző filmek-reklámfilmek és turisztikai bemutók forgatására szerződtek. Szerintük a mostani döntéssel hatalmas gazdasági veszteség éri az egész országot. De nem csak ők sínylik meg a légifelvételek hiányát: a (köz)biztonsági és természetvédelmi szervek épp’ úgy nélkülözni kénytelenek a drónok által kínált előnyöket, mint a precíziós mezőgazdasági szakemberek vagy a sajtó képviselői.

drone_ban_south_africa_3

A Cape Town-i Filmbizottság máris felvette a kapcsolatot a Hatóság embereivel, a tárgyalásokba bevonták a Közlekedési és a Kereskedelmi Minisztérium, valamint a polgármesteri hivatal képviselőit is. A filmesek azt követelik a Hatóságtól, hogy mielőbb fektessék le a vonatkozó jogszabályokat és kezdjék meg a benyújtott kérelmek elbírálását. A SACAA azonban alapos kutatómunkára hivatkozva csak 2015 márciusára ígér végleges jogalkotást. A következő hetek (hónapok?) nagy kérdése tehát, hogy a mostani tárgyalások vezetnek-e valamilyen ideiglenes, a teljes tiltást feloldó megoldáshoz, vagy Dél-Afrika dróngyártói és kereskedői egy évre lehúzhatják a rolót.

Címkék: Afrika Jogszabály

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr547479044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása