DrónVilág

pecs_celkoveto_dron_1

Az ígéretes fejlesztéssel a Pécsi Tudományegyetem szombaton tartott, egész napos nyílt napján ismerkedhettek meg az érdeklődők. A Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar hallgatói által készített szoftver egy kvadkopter kamerájából érkező jeleket alakítja át úgy, hogy a drón automatikusan tudja követni az előre megadott célpontot.

pecs_celkoveto_dron_2

A kísérlet során egy táblára két fekete kört rajzoltak és ezek paramétereit (átmérő, egymástól való távolságuk, stb.) táplálták be az irányításért felelős alkalmazásba. A drón ezek után a két pontot "figyelte" és a tábla egyazon magasságában követte le azok mozgását. Dr. Sári Zoltán adjunktus ugyanakkor elmondta, a kísérlet két fekete lufi esetén már nem működne, mivel a gépezetet irányító program egyelőre csak kontrasztokat lát.

A jövőben azonban ugyanez a szoftver akár arcok felismerésére is képes lehet, azaz egy rendezvény felett köröző drón előre megadott célszemélyeket tud majd megfigyelni. Ez persze még igen távoli, a Kar hallgatói most azon dolgoznak, hogy a szoftver egy fedélzeti számítógépre is telepíthető legyen, a légijármű pedig ezáltal teljes önállóságot kapjon.

/cikk és képek: pecsistop.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr487479040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása