DrónVilág

hurricane_droneHamarosan megkezdődik a hurrikánszezon, amerikai kutatók idén drónok segítségével próbálják megfejteni a trópusi viharok viselkedését. Az 1,25 millió dolláros keretből gazdálkodó projekt eredményeként a tudósok remélhetőleg még pontosabb előrejelezéseket adhatnak majd a hurrikánok intenzitásának változásáról. Az Egyesült Államok óceán- és légkörkutató hivatala, a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) szakemberei a tervek szerint 5-6 Coyote típusú drónt tesztelnek idén nyáron és a hurrikánok belsejéből küldött adatok alapján szeretnék megérteni, egyes viharok miért ülnek el és mások miért válnak pusztító ciklonná.

sensintel_coyote_1

Az 1 méter hosszú, 3 kilogramm súlyú, csőből indítható Coyote-ot eredetileg az Advanced Ceramics Research fejlesztette ki. A cég UAV részlegét 2009-ben a brit BAE Systems 15 millió dollárért akvirálta, de tavaly nyáron az egykori tulajdonos ismeretlen összegért visszavásárolta. A jelenleg Sensintel néven működő vállalat jelenleg három pilóta nélküli repülőt készít, a Coyote mellett a merevszárnyú Silver Fox és a Manta modelleket.

sensintel_coyote_2

A Coyote egy hagyományos viharvadász repülő fedélzetéről kerül majd indításra, a hurrikán közelében, körülbelül 6 kilométeres magasságban. A 90 perces üzemidő során a vihar belsejéből 37 kilométeres távolságig tudja elküldeni a begyűjtött adatokat, melyek alapján a kutatók - reményeik szerint – könnyebben megértik majd, hogy egyes viharok miért ülnek el és mások miért válnak pusztító ciklonná.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr477479038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása