DrónVilág

arkansas_tornado_1Az arkansasi természeti csapást drónjával megörökítő fotográfust 10 ezer dollárra bűntetné az amerikai Szövetségi Repülési Hivatal (FAA). A tornádó pusztításáról készült légifelvételt 48 óra alatt két milliónál is többen látták a youtube-on, hétfőn mi is közzé tettük facebook oldalunkon. A hirtelen jött népszerűségnek azonban meg lett az ára, az FAA lelkes csinovnyikjai gyorsan lecsaptak a videó tulajdonosára: Brian Emfingert engedély nélküli drón-használat miatt nem kevesebb, mint 10 ezer dolláros (~2.2 millió forint) pénzbírsággal fenyegeti a Hivatal.

Brian évek óta dolgozik viharvadászként a TVN Weather csatornának és néhány kisebb médiának; honlapján már korábban több, távirányítású repülővel készített légifelvételt tett közzé. A szóban forgó videót egy DJI Phantom típusú kvadkopterről forgatta az arkansasi Mayflower környékén és a helyi KATV-n került először adásba. Az FAA jelenleg érvényben levő szabályozása azonban tiltja az engedély nélküli, kereskedelmi célú drón-használatot, beleértve a különböző médiák által történő felhasználást is, ezért a súlyos büntetés.

arkansas_tornado_2

A férfi még reménykedhet, márciusban hasonló bírósági ügy kerekedett a "Team Black Sheep" nevű cég készítette drónvideókból, az FAA pedig első fokon elvesztette a pert. A csapat tagjai azzal védekeztek, a Hivatalnak nincs olyan szabálya, melynek alapján egy modellrepülőt egyértelműen pilóta nélküli légijárműnek lehetne besorolni. Az FAA fellebezett, hivatalos közleményt eddig még egyik esettel kapcsolatban sem tettek közzé.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr237478994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása