DrónVilág

drone_elefantHamarosan az ország mind az 52 nemzeti parkjában szolgálatba állítják a pilóta nélküli repülőgépeket, melyek az orvvadászok ellen folytatott küzdelmekben rendkívül hatékony eszköznek bizonyultak. A Tsavo Nemzeti Parkban lefolytatott kísérleti időszak során a drónok segítségével állítólag 96%-al sikerült csökkenteni az orvvadászok által elkövetett mészárlások számát, így a kormány számára egy percig sem volt kérdés, hogy az új technológiát széles körben alkalmazzák.

Hatékony intézkedésekre nem csak Kenyában, de egész Afrikában égető szükség van, hiszen a vadorzás 2013-ban újabb rekordszintre nőtt a fekete kontinensen: az orvvadászok tavaly 30 ezer elefánttal és 950 orrszarvúval  végeztek.

drone_vs_poacher

Paul Udoto, a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat szóvivője arról számolt be, a kísérleti műveletekben a kenyai rendőrség, a nemzeti hírszerzési ügynökség és az Interpol emberei vettek részt, de ugandai és tanzániai megfigyelők is érkeztek. A drónok a tesztüzem során hihetetlen sok vadorzót füleltek le út közben, megelőzve ezzel több száz védett állat lemészárlását. A 103 millió dolláros beruházásokat követően a pilóta nélküli repülők 24 órás megfigyelési szolgálat alá vonhatják az érintett területeket, a projekt költségeibe több külföldi ország kormánya, így Amerika, Hollandia és Kanada is beszáll.

elefantok

Az elefántagyarra és az orrszarvútülökre óriási a kereslet az ázsiai piacokon, a vadorzók a hatalmas nyereség miatt szisztematikusan vadásznak a veszélyeztetett állatokra. A drámai helyzetre való tekintettel az Interpol és az ENSZ szervezett bűnözés elleni hivatala (UNODOC) közös csapatot állított fel az orvvadászok visszaszorítására. Kenyában jelenleg 975 hivatásos vadőr dolgozik, számukat a következő hónapokban 1200-ra növelik.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr597478990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása