DrónVilág

infotron_it180_3A különleges kialakítású VTOL-okra specializálódott gyártót 10 millió euróért (~3 milliárd forint) vásárolja fel a francia Groupe Gorgé tulajdonában levő ECA Robotics. Az akvizícióval az ECA tovább bővíti távirányítású járműveinek portfólióját, szárazföldi és vízi drónok mellett ők folytatják a nagy sikerű IT180-as multirotor forgalmazását.

Az Infotron a világszabadalomnak számító  mini helikoptereiből csak a tavalyi év során 2 millió eurós összegben értékesített, ezzel az UAV iparágban tevékenykedő francia cégek közt a legnagyobb árbevételt érte el. Megrendeléseik jelentős része a francia hadseregtől érkezett, így keltették fel a hadipari beszállításokban szintén érdekelt ECA Robotics vezetőinek figyelmét. Az IT180 azonban a drónok békés célú felhasználását tekintve is sikeresnek bizonyult, több gépet vásárolt például a Francia Atomenergia Bizottság nukleáris vészhelyzetekért felelős csoportja.

infotron_it180_1

Az IT180 kialakítása igazán egyedire sikerült, a gép törzse leginkább egy curling kőre hasonlít, melynek tetejére és aljára is egy-egy, közel két méter hosszú propellert rögzítettek. A koaxiális rotorokkal működő, 15 kilogrammos gép állítólag ennek köszönhetően jóval stabilabban mozog a levegőben és az időjárási körülményeknek is ellenállóbb, mint a „hagyományos”, keresztrudazatos multirotorok.

infotron_it180_2

Benzines és elektromos meghajtású változatban gyártják, előbbi valamivel nagyobb (5kg) teherbíró képességgel és hosszabb üzemidővel (90 perc) bír. 45 köbcentis motorjával az IT180 közel 90 km/órás végsebességre képes, repülési magassága 3000 méter körül lett maximalizálva, ez körülbelül 10 kilométeres látótávolságot biztosít.

A bejegyzés trackback címe:

https://dronvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr237478986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Új apróságok a küzdőtéren | DrónVilág 2014.06.24. 12:38:57

[…] jutottak el a koaxális dizájnhoz – ezt a megoldást egyébként a francia Infotron-nál láthattuk már. A két, egymással ellentétes irányban forgó rotor a hagyományos multirotoroknál állítólag […]
süti beállítások módosítása